Ugrás a tartalomra

Levegőtisztítási technológiák a koronavírus megfékezése érdekében is

minap.hu/Miskolc TV
Utoljára módosítva
2020. június 04. csütörtök 23:32
Együttműködési megállapodást kötött az egyetem a koronavírus megfékezése érdekében. Egy olyan légtisztító készüléket fognak továbbfejleszteni, amely nagy terekben is képes elpusztítani a vírusokat. 
Fotók: Mocsári László

Zárt közösségi terek, szállodák, bevásárlóközpontok, rendelők, iskolák, óvodák – ezeken a helyeken sokan tartózkodnak egyszerre, így minden elővigyázatosság ellenére gyorsabban terjedhet a koronavírus is. A rendszeres fertőtlenítés és szájmaszk használata mellett más megoldás is létezik. 

A Miskolci Egyetemen szerdán mutatták be a fejlesztők azt az új, Covid-19 vírusvédelemmel ellátott smart légtisztító berendezést, amely két speciális technológiának köszönhetően a vírusok 99.9%-át elpusztítja. Van benne egy úgynevezett UVC szűrő, ami egyes vírustörzseket hatásosan elpusztít. A prototípus maximum 40 négyzetméteres területen képes megtisztítani a levegőt a vírusoktól. Az elektromos és informatikai berendezések gyártásával foglalkozó cég és a Miskolci Egyetem közösen fogja továbbfejleszteni ezt a készüléket.

- Új készülékcsaládot szeretnénk továbbfejleszteni ezen technológiai alapokra építve, ami lehetővé teszi a nagyobb kapacitást, a nagyobb légcserét, és nem utolsó sorban egy olyan távi elérés és vezérlésnek a kialakítását, ami lehetővé teszi egy-kettő vagy akár száz készüléknek az egy diszpécserközpontról történő figyelését – tájékoztatott Fórizs Zoltán, a Kontaset Vázszerkezet Gyártó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. 


A projektben az egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói, oktatói, kutatói és doktoranduszai fognak részt venni. 
- A Miskolci Egyetemen hagyományosan erős az áramlástechnikával való foglalkozás, azok a területek, amelyek a levegő áramlásával, folyadékok-levegők áramlásával foglalkoznak. Ez abszolút beletartozik a mi kutatási, fejlesztési területeinkbe – nyilatkozta Prof. Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja. 

Az együttműködésnek néhány hónap múlva várhatóan már meg lesz a gyümölcse. Az új készülékeket a tervek szerint augusztusban mutatják be.

További hírek

Olvasnivaló