Ugrás a tartalomra

Felvonulással ünnepelték a 125 éves miskolci villamosközlekedést

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 10. vasárnap 19:58
A közlekedési vállalat születésnapjának zárásaként vasárnap kora este – a 112 éves hóseprővel az élen – a cég régi szerelvényei gurultak végig a városon.
Juhász Ákos képgalériája

A napközbeni programmal ellentétben ekkor azonban már utasokat nem szállítottak. A Szinvapark/Centrum és a Városház tér villamosmegállók között haladó kötött pályás jubileumi konvojt majorette-felvonulás ünnepi menete is színesítette.

Mint ismert: Budapest után Miskolcon épült meg az országban elsőként normál nyomtávú közúti villamos vasút. A forgalmat 1897. július 10-én kilenc motor- és négy pótkocsival indították meg két vonalon. Volt egy egyvágányú három kitérős fővonal 15 megállóval a Tiszai pályaudvar- Verestemplom – a mai Szent Anna tér – útvonalon. A másik egyvágányú szárnyvonal kitérő nélkül hét megállóval a Búza tér és a Népkert között közlekedett.

Az első villamos az akkor még a városhatáron kívül eső Tiszai pályaudvar és a Verestemplom között, a mai 1-es villamossal megegyező vonalon, egy vágányon (a színház előtti kitérőben tudta a két szerelvény kikerülni egymást) közlekedett. A villamos sikerén felbuzdulva a város erre merőlegesen újabb, szintén egyvágányos villamosvonalat épített, amely észak-déli irányban haladt, a Búza tér és a Népkert között. Ezt jóval kevésbé használták ki, emiatt megszüntetése már négy hónap múlva felmerült, de 1960-ig nem került rá sor, sőt, 1910-ben Hejőcsabáig meg is hosszabbították.

A Vasgyár munkásai kérésére a Tiszai pályaudvar–Verestemplom villamosvonal folytatásaként kiépült a Verestemplom–Vasgyár vonal is, ez helyi érdekű vasútként kapott engedélyt, mivel Diósgyőr ekkor még Miskolctól különálló település volt; más járművekkel közlekedett és indulásakor még másik cég üzemeltette. 1906-ban sikerült a két vonalat egyesíteni, innentől átszállás nélkül el lehet jutni a pályaudvartól a Vasgyárig. 1909 után ezt a vonalat kétvágányúsították, egyelőre csak a Tiszai pályaudvar és a Városház tér között. Új villamosvonal 1951-ben épült, egy egyvágányos szárnyvonal a DVTK Stadion mellől a Nehézszerszámgépgyárig. (A mindössze egy köztes megállót tartalmazó vonal 1974-ben szűnt meg.) Ezzel egyidőben, 1951–52 közt teljesen kétvágányosították a diósgyőri vonalat. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!