Ugrás a tartalomra

Hagyománytisztelet és örökös megújulás

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. május 27. hétfő 11:57
Dr. Sömjéni Éva egész életében nyitott volt a világra és az emberekre. Kiemelkedő szaktudással, rendkívüli alapossággal és szorgalommal végzett munkájának és életpályájának az elismerése a Bizony Ákos Kitüntető Jogi díj.
Fotó: Végh Csaba

Miskolcon született, édesapja Dr. Sömjéni Miklós jogász, édesanyja Rózsa Ilona röntgenasszisztens volt. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1975-ben. Ezután mintegy tíz éven át az államigazgatásban dolgozott. Hét évet töltött Kesznyétenben termelőszövetkezeti jogtanácsosként.

– Ott jogsegélyszolgálatot is teljesítettem. Nagyon érdekes világ volt az. Sokféle emberrel találkoztam, igyekeztem megoldani a problémáikat. Szerencsés lelki alkatú vagyok, bárkivel szót tudok érteni, s erre nagy szükségem is volt.

1990. április 1-jén bírói kinevezést kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságra, ahol az akkoriban alakult Gazdasági Kollégium tagja lett cég-ügyszakos bíróként. Elsősorban társasági joggal és cégjoggal foglalkozott, de kiváló ismerője volt a szövetkezeti jognak is. Oktatási tevékenységet is vállalt és vállal mind a mai napig. Részt vett a bírósági fogalmazók képzésében, fiatal kollégái mentora volt, generációknak szolgált a bírói hivatás példaképeként. Első házasságából született lánya is jogász lett.

– Egyetlen napot sem töltöttem munka nélkül. Azt mondják, a jogászi pálya csúcsa a bírói hivatás. Ezt én is így gondolom, ez állt a szívemhez a legközelebb – árulja el Dr. Sömjéni Éva.

Munkásságát 1994-ben az igazságügyi miniszter elismerő oklevélben méltatta, 2009-ben a köztársasági elnök a  Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta neki, majd 2012-ben címzetes táblabírói címet kapott. Hatvanötödik életévét betöltve elbúcsúzott a pulpitustól. Ezt követően dolgozott a Miskolc Holding Zrt. vezető jogtanácsosaként, majd 2013-tól két éven át a város polgármesteri hivatalában a polgármesteri kabinet vezetőjeként.

Társadalmi szerepvállalásával napjainkban is tevékenyen hozzájárul Miskolc régióban elfoglalt helyzetének  megerősítéséhez és elismertségének növeléséhez. – Habár hetvenkét éves vagyok, nem érzem magam annyinak. A barátaink fiatalabbak, mint a férjem és én, s ez hatással van az érdeklődési körünkre is. Mindig nyitott voltam a világ eseményeire, most is nagy érdeklődéssel és időnként aggodalommal figyelem a történéseket. A nyitottságom ad lehetőséget arra, hogy követni tudjam a kor új kihívásait és próbáljak meg is felelni nekik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!