Ugrás a tartalomra

Hogyan sétáltathatunk kutyát a kijárási korlátozás alatt?

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. április 23. csütörtök 11:42
Továbbra is tart Magyarországon a kijárási korlátozás, ennek értelmében csak alapos indokkal hagyhatjuk el ez otthonunkat. A rendelet az állattartókat is érinti, de kutyát sétáltatni továbbra is lehet.
Ha tehetjük, inkább a természetbe vigyük ki házi kedvencünket. Illusztráció: pixabay.com

A kijárási korlátozás értelmében csak indokolt esetben hagyhatjuk el a lakhelyünket, például ha boltba, gyógyszertárba megyünk, a szabadban pedig legalább 1,5 méteres távolságot kell tartanunk mindenkitől. A kormányrendelet a kisállattartókat is érinti. Az otthonunk elhagyására vonatkozó alapos indoknak minősül a házi kedvencek ellátása, így a kutyasétáltatás, az állateledel beszerzés, illetve az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása is. Azt, hogy hol és mennyi ideig sétáltathatjuk házi kedvenceinket, nem szabályozza a rendelet, az országos tisztifőorvos ajánlása szerint az állat mozgásigényének megfelelő időt javasolt sétáltatással tölteni.  

A kijárási korlátozás célja, hogy a csoportosulásokat a minimálisra csökkentsék, ezzel is lassítva a koronavírus terjedését. A házi kedvenceinket levihetjük tehát a közterületekre sétálni, de fontos, hogy ekkor is kerüljük a társaságot, tartsunk legalább másfél méteres távolságot másoktól. Figyeljünk rá, hogy ne csoportosan, ismerősökkel sétáltassunk, hanem egyedül, esetleg a velünk egy háztartásban élőkkel.

Mindannyiunk védelme érdekében, kutyasétáltatáskor is kerüljük azokat a területeket, ahol többen vannak. Lehetőség szerint akkor sétáltassunk, amikor kevesebben vannak az utcán vagy a kutyafuttatóban. Ha tehetjük, inkább a természetbe vigyük ki házi kedvencünket, ahol még kisebb az esély arra, hogy másokkal találkozzunk. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!