Ugrás a tartalomra

Júniusban indul az új otthonfelújítási program

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 12. péntek 16:10
​​​​​​​Az összeget 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni. 
Fotó: Getty Images


A nagyjából 20 ezer ingatlant érintő otthonfelújítási program 2024. júniusi indulása a várakozások szerint legalább 127 milliárd forintos megrendelést generál a hazai építőiparnak – írja a portfolio.hu.

A portál információi szerint szerint a kormány108 milliárd forintot szánnak a REPowerEU keretből a programra részben támogatás, részben hitel formájában. A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével.

1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani szükséges hozzá, a maradékra legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet felvenni a hamarosan felálló lakossági MFB Pontok hálózatán, a vissza nem térítendő támogatás ezt utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az adott járás fejlettségétől függően.

Mint írják, a támogatás igénybe vehető lesz Budapesten és vidéken egyaránt, azonban a vissza nem térítendő támogatási összeg maximuma attól függ majd, melyik járásban történik meg a korszerűsítés.

Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel.

  • Ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió.
  • A törlesztőrészlet 25-36 ezer forint lesz, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni.

Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg.

Az építőipari szakértők szerint az új programmal végre megérkezett az az első lökés a szektornak, amire a kilábaláshoz szükség volt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!