Ugrás a tartalomra

Kertek alatt van-e már a tavasz? Borka és Dorka pénteken megmondja  

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 30. kedd 15:40
A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Miskolci Állatkert idén is megrendezi a medvelest.
Juhász Ákos felvétele 2023-ból

Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A naphoz több néphagyomány is kötődik, melyek közül egyet a Miskolci Állatkert is évről-évre követ. A népi megfigyelés szerint, ha ezen a napon jó az idő és süt a nap, a téli pihenőjéből előleselkedő medve megpillantja árnyékát, és attól megijedve visszabújik barlangjába. Ekkor messze még a tél vége. Amennyiben felhős, borús az idő, az előbújó medve kijön téli szálláshelyéről és elindul élelmet keresni. Ekkor viszont közel a tél vége, és hamarosan megérkezik a tavasz.

Bár a Miskolci Állatkertben bemutatott állatok között három faj nevében is szerepel a „medve” szó, közülük csak az európai barnamedve tartozik valójában a medvefélék családjába. A medvék népes csoportjának tagjai a világ számos pontján élnek, de vajon ismerjük őket? Az Oktatóteremben ezen a napon medvékkel kapcsolatos képeket és játékokat találhatnak, valamint verseket és érdekességeket olvashatnak a látogatók - olvasható az állatkert honlapján

A barnamedvék meglesésére február 2-án, péntek 10 órától lesz lehetőségük az állatkertbe kilátogatóknak, majd 10:15-től a mosómedvéknél, 10:30-tól pedig a vörösorrú ormányosmedvéknél tartanak látványetetést. 
 

További hírek

Olvasnivaló