Ugrás a tartalomra

Kulturális vérfrissítés: a kultúra várost épít 2.0

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. november 10. kedd 17:54
Bemutatkozott a Miskolc Város Kultúrájáért Közalapítvány.

Az elmúlt hét folyamán újjáalakult a Miskolc Város Kultúrájáért Közalapítvány. E héten, kedden sajtótájékoztató keretében mutatták be azokat, akik önkéntesen vállaltak feladatot az alapítvány kuratóriumában, valamint ismertették a jövő céljait, terveit is.
A kuratóriumi tagokat Borkuti László, közművelődési és turisztikai tanácsnok kérte fel a munkára.

Fotó: Mocsári László

- Kapusi Szabolcs kulturális antropológus és előadóművész vállalta, hogy öt évre, amíg a mandátumunk szól, elnökként segíti a város kulturális intézményeit – mondta Borkuti László. – A törekvéseinket egy általam megfogalmazott, rövid mondattal tudnám jellemezni: Miskolcnak kulturális sokszínűségre és európai párbeszédre kell törekednie.
A város tervezett kulturális koncepciója kapcsán már megfogalmaztak bizonyos alapfeltételeket.
Szerepvállalás a térségben
- Miskolc kulturális jelentőségének túl kellene mutatni a város határain: olyan régiós szerepkörre kell törekednünk, ami által meg tudjuk szólítani a megye lakosságát. Ezek az igények, úgy gondolom, kissé eltompultak az utóbbi időszakban. Emellett – a város rendkívüli adottságaira való tekintettel – olyan egyedi státuszt kell elérni, ami szimbolizálja, hogy a város milyen kulturális és környezeti értékekkel rendelkezik. 2008-ban a város megkapta a kultúra magyar városa címet: akkor olyan időszakot éltünk ebből a szempontból, amire jó visszaemlékezni. Az „A kultúra várost épít” szlogen tehát egyszer már sikeres volt Miskolcon, ezt szeretnénk frissíteni. Arra törekszünk, hogy közösségi művelődést teremtsünk.

Szakmai kézben

- Véleményem szerint jó döntés volt, hogy nem politikusokat, hanem szakembereket hívtak meg a kuratóriumba – kezdte gondolatait Kapusi Szabolcs elnök, aki ismertette a grémium tagjait is.
- A kuratóriumban helyet kapott Ádám Ibolya, közművelődési szakember, Fandl Ferenc színművész, Flach Antal csembalóművész, zenetanár, Madarász Györgyi múzeumpedagógus, Püspöki Péter drámapedagógus, valamint Tóth Csaba, okleveles művelődésszervező, kulturális szakértő. 
Kapusi Szabolcs röviden ismertette a közalapítvány céljait is.
- Elsőként szeretném kiemelni, hogy részt kívánunk venni a város kulturális stratégiájának kidolgozásában. Szeretnénk, ha felkérnének minket ennek véleményezésére, meghallgatnák a javaslatainkat. Emellett igyekszünk elősegíteni a város különböző kulturális intézményei közti párbeszédet, együttműködést. A harmadik célkitűzés, hogy megpályázzunk minél több olyan kiírást, amit alapítványoknak írnak ki. Szeretnénk ilyen mód minél több anyagi forrást bevonni, ezzel támogatni a város alkotóközösségeit, civil szervezeteit.

Fotó: Mocsári László

A különböző kulturális rendezvények szervezéséből is kivennék a részüket.
- Nem arról van szó, hogy rendezvényszervezőként tűnnénk fel: professzionális intézményekkel szeretnénk közösen együtt működni. Azt is fontosnak tartom, hogy a város üzleti életének résztvevőit is meg tudjuk nyerni a kultúra támogatására. 
A konkrét tervekről, pályázati lehetőségekről is beszéltek a sajtótájékoztatón.
- Nagyon bízunk benne, a járványhelyzet engedi, hogy megtartsuk a betervezett programokat – tájékoztatott a közalapítvány elnöke. – Tárgyalásban állunk: szeretnénk elhozni Generali Arénába a Nicola Tesla Nikola - Végtelen energia című, rendkívül látványos musicalt. Továbbá a Miskolci Nemzeti Színházban és a Művészetek Házában is szerveznénk pályázat által támogatott színelőadásokat. Emellett mozi vetítéseket is tervezünk. A város különböző településrészeit is aktívabban szeretnénk bevonni a kulturális életbe: jövő tavaszra szeretnénk a Gárdonyi Géza Művelődési Házba szabadtéri beat, jazz és blues koncerteket is szervezni. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!