Ugrás a tartalomra

Magát tanítja, másokat gyönyörködtet

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 14. csütörtök 19:56
Kezdetekben tájképeket festett, ahova fekete alakok formájában odacsempészte az embert.

"KépSzeleteim" címmel nyílt meg Orbán Orsolya autodidakta festőművész kiállítása péntek délután az Ady Endre Művelődési Ház galériájában.

– Akrillal vászonra nagyjából négy évvel ezelőtt kezdtem festeni, az anyagválasztásban befolyásoló tényező volt, hogy lakásban festek, az akril vízalapú és nincs szaga, de mára már vegyesen alkotok akrillal és olajjal. Az eszközöket szintén vegyesen használom, festőkéstől az ecsetig, de vannak olyan képeim, amit kizárólag mosdószivaccsal festettem – mesélte az alkotó.

Orbán Orsolya számára a tavalyi év hozta az első igazi áttörést a nyilvánosság szempontjából, hisz’ májusban nyílt meg az első miskolci önálló kiállítása „FestÉLményeim” címmel, ami komoly érdeklődéssel találkozott. Ezeknek a pozitív élményeknek és a sok bíztató véleménynek köszönhetően az elmúlt év végén elkészült nyilvános oldala Orbán Orsi Kép-Szeleti címmel.

A kiállítást Bazin Levente, az önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke nyitotta meg. Köszöntőt a Miskolc Televízió korábbi műsorvezető-riportereként is ismert Mag Dóra mondott.

– Ihletet az engem ért élményekből, az általuk bennem kialakult érzelmekből nyerek. Egy külső élmény hatására felötlik egy érzés, egy gondolat, ami hetekig a fejemben kavarog, akár egy fogalom, ami ehhez az érzéshez kapcsolódik, és egyszer csak képpé válik a fejemben. A festményeimet mindig fejben festem meg először és menet közben már a vásznon alakulnak a színek, formák. Sokszor csak ülök a vászon előtt, és már ott a kép előttem, aztán ahogy elkezdem festeni, és esetleg nem azt látom, amit én igazán elképzeltem, akkor alakítom azt – vallja Orbán Orsolya.

Juhász Ákos képgalériája

A kiállításmegnyitón az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárai és Tóth Lőrinc Ágoston működött közre. A tárlat április 8-ig tekinthető meg.

További hírek

Olvasnivaló