Ugrás a tartalomra

Mielőtt a gyerekkel orvoshoz menne, olvassa el!

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 22. szerda 10:04
Bizonyos esetekben továbbra is fogadnak betegeket az ügyeletes házi gyermekorvosok, azonban mindenkor előbb telefonon kell egyeztetni velük.

– Nem könnyű a mostani helyzet számunkra sem, de el kell fogadnunk. Még mindig jobb, mintha nem lenne rendelés. Ellátatlanul nem marad senki, de szigorúan be kell tartanunk az eljárásrendet. Az a legfontosabb, hogy minél kevesebb közvetlen érintkezés legyen – fogalmaz a Fábián utcai gyermekrendelő orvosa. Török Lajos emlékeztet arra, hogy az új koronavírus-megbetegedések miatt elrendelt veszélyhelyzetben csökkenteni kellett az orvos-beteg találkozók számát is. A Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MiEFI) azt kérte, a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet csak ügyeletes orvossal történő telefonos egyeztetést követően keressék fel. Erre azért is volt szükség, mert információink szerint főleg a hétvégéken sokan előzetes bejelentkezés nélkül jelentek meg a rendelőkben, kitéve magukat és gyermeküket a fertőzés veszélyének.

– Előzetesen telefonon be kell hozzánk is jelentkezni, egy protokoll lista alapján kikérdezzük a panaszokat, és döntünk arról, hogy meg kell-e vizsgálnunk a beteget, esetleg továbbküldjük, vagy be sem kell jönni – mondja.

Egy félévesnél fiatalabb csecsemőt például mindenképpen megvizsgálnak, ha magas lázzal küzd, fullad, hány, hasmenése van. Ha azonban fennáll a koronavírus gyanúja, megfertőződhetett a kicsi, akkor az Országos Mentőszolgálat végzi el rajta a szűrővizsgálatot.

Előbb telefonáljunk! | Forrás: 24.hu

Nagyobb gyerekek esetében telefonon adnak tanácsot a gyógyszereket illetően, ha például hőemelkedést, náthás-hurutos tüneteket észlelnek rajta. – Ilyen esetekben nem hívjuk be őket, annyit kérünk, hogy 3-4 nap múlva újra jelentkezzenek kontrollra telefonon, főleg, ha nem javul, vagy egyenesen romlik a gyermek állapota. Nem hívjuk be őket akkor sem, ha valamilyen bőrbetegség alakul ki. Ilyenkor fényképet kérünk, ez alapján el tudjuk dönteni, milyen jellegű problémáról van szó. A „felhőbe” felküldjük a receptet, amit ki tudnak váltani a gyógyszertárban. Ha nagyon fáj a hasa egy nagyobb gyereknek, akkor sem rendeljük be, a gyermeksebészetre bármikor be lehet vinni – teszi hozzá a házi gyermekorvos.

A csecsemőtanácsadást is úgy tartják meg, hogy maximum az anyuka lehet ott, ő is szájmaszkban, és pontosan a „beosztás” szerint kell érkezniük. A kötelező védőoltásokat is beadják, de ekkor is gondosan kikérdezik a szülőt arról, van-e a környezetükben olyan, aki koronavírus gyanújával van otthon.

A MiEFI azt kéri, hogy az ügyeleti időben jelentkező egészségügyi problémával kapcsolatosan minden esetben hívják a 46/477-104 vagy a 104 központi segélyhívó számot, ahol a központi diszpécserszolgálat munkatársa fogadja a hívásokat és szükség esetén átkapcsolja azt az ügyeletes orvosnak konzultáció céljára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!