Ugrás a tartalomra

A minimumra vághatják a közmunkások számát a falvakban

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 12. kedd 14:38
Erre lehet legalábbis következtetni abból a munkaügyi központoktól kapott hivatalos levélből, amit több kistelepülési polgármester is kézhez vett kedden - írta meg a Szabad Pécs.

Nem elég, hogy az elszabadult energiaárak és egyéb költségek egyébként is bajba sodorták a kistelepülések önkormányzati hivatalait, most - úgy tűnik - a közmunkaprogrammal is valami zűr van a lap szerint. A Szabad Pécs Alpár Györgyre, Drávaszerdahely vezetőjére hivatkozik, aki Facebook-videójában arra kérte fideszes polgármestertársait, mondják már meg, hány közmunkásuk lesz szeptember elsejétől.

Merthogy arról van szó, hogy a jelenlegi közmunkaprogram augusztus 31-éig tart azokkal a létszámokkal, amelyeket az elmúlt években is megkaptak keretként. A programot folytathatják szeptember elsejétől, nem lesz kimaradt hónap, de a létszámok drasztikusan csökkennek, azaz a jelenlegi közmunkások többségét nem fogják tudni foglalkoztatni a jövőben.

A közmunkaprogram leépítése régóta napirenden van, de a lap által megkérdezett kistelepülési polgármesterek többsége azt mondta, hogy különösen a kisfalvakban már eljutottak oda, hogy akik még most is részt vesznek a programban, már nem igazán mobilizálhatók.

Szeptembertől viszont azok nem vehetnek részt a közmunkában, akiknek van szakképesítésük, szakmájuk. Kivételt a hátrányos helyzetű településen élők köre jelent, és azoké, akiknek a települése felzárkóztatási programban vesz részt. Így is nehéz lesz megmagyarázni azonban, hogy pár hét múlva hat-hét falusi közül csak egynek vagy kettőnek tudják a mostani munkát helyben biztosítani.

Több polgármester is azt mondta, sejteni lehetett, hogy lesz változás, és igazából nagyon tartottak is ettől. Korábban ugyanis egyéves szerződéseket kaptak, amik mindig február végéig tartottak és márciustól indult az új, most azonban csak júniusig tartott a program, majd utána is csak augusztus végéig hosszabbítottak. A mostani, drasztikus létszámcsökkentésről értesítő levél annyiban követi az előző évek gyakorlatát, hogy azok, akik most munkához jutnak, a jövő év februárjáig számíthatnak a lehetőségre.

(A külső kép illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!