Ugrás a tartalomra

A Miskolc Holding is segít dönteni a pályaválasztásban

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. október 25. kedd 15:57
Szabad a pálya címmel rendeznek pályaválasztási kiállítást kedden és szerdán a hetedik és nyolcadik osztályos diákok részére. A két nap során több mint hatvan kiállító várja az érdeklődőket a Miskolci Egyetem díszaulájában és előcsarnokában. Az eseményen a középiskolák mellett pályaválasztási tanácsadók és gazdasági szereplők segítik megalapozott döntésük meghozatalában a fiatalokat.
Horváth Csongor képgalériája

A Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) – melynek intézményeiben közel hétezren tanulnak – szakmai támogatásával segíti a kiállítás megvalósítását. Molnár Péter főigazgató köszöntőbeszédében azt fejtette ki: fontos, hogy jó stratégiai döntést hozzanak meg a fiatalok, ezért lényeges, hogy a standok közül minél többet keressenek fel. Kiss Gábor szerint nem csupán szakmát, hanem jövőképet is lehet választani egy-egy ilyen alkalom során. Az MSZC kancellárja úgy vélekedett, ehhez kiváló támpontot biztosítanak jelenlétükkel a régió meghatározó cégei. Hozzátette: az elmúlt időszakban nagyon sokat változtak a szakmák, új képzések jelentek meg – elsősorban a digitalizáció és az automatizáció hatására.

A szakmai rendezvényt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a Miskolci Szakképzési Centrummal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálattal együttműködésben valósítja meg a Miskolci Egyetem díszaulájában.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke azt vázolta a hallgatóságnak, hogy - habár rossz híreket lehet hallani a világban, de - a megye gazdasága stabil, és várja a tanulókat. Bihall Tamás annak jelentőségét is aláhúzta, hogy az ipar és a kereskedelem mellett az agrárium képviselői is megjelentek a kétnapos rendezvényen. Az egyetem rektora köszönetet mondott a megyei kormányhivatalnak a program megvalósulásért. Horváth Zita azt hangsúlyozta, hogy a középiskola megválasztása már egy olyasfajta döntés az ember életében, amibe lényegi beleszólása lehet. Ugyanakkor rámutatott: az oktatási intézmény megválasztása szükséges, de nem elégséges feltétele a karrierválasztásnak.

A rendezvényre meghívást kapott a Miskolc Holding Zrt. is, mely kiemelten fontosnak tartja, hogy saját magukon túl tagvállalataikat is képviseljék. Mint sok más itt bemutatkozó gazdasági és oktatási szereplőnek, ilyenkor számukra is lehetőség nyílik, hogy a cégcsoporton belüli munkaköreiket népszerűsítsék. Ennek érdekében az egyes tagvállalatoktól érkező szakemberek olyan eszközöket és műszereket hoztak magukkal, melyekkel leginkább szemléltetni tudják az adott szakmához kapcsolódó részfeladatokat.

A tagvállalatok az egyetemi mellett középiskolai szinten is részt vesznek a duális képzésben, a szakképzési iskolákkal folyamatos és szoros együttműködésben állnak, mindennek keretében tehát gyakorlati tudással is ellátják a fiatalokat.

- A Miskolc Holding HR-csapata az alkalomra egy olyan szakmai anyagot állított össze, mely azt taglalja, hogy bizonyos szakmákkal milyen kompetenciákra tehetnek szert a növendékek, és az így megszerzett tudást miként tudják majd nálunk hasznosítani - mondta Képes Melinda, a Miskolc Holding Zrt. HR-vezetője. A megkérdezett szakember úgy látja, a felnőtteknek tartott állásbörzékkel szemben az ehhez hasonló programokon sokkal inkább a szakmai orientációt kell szem előtt tartaniuk. Miként fogalmazott: hosszú távú céljuk ezzel a diákok érdeklődésének felkeltése, s hogy minél több fiatal válassza az általuk bemutatott szakmákat – ennek eredményeként pedig egyre több diákot tudjanak fogadni, felkészíteni és kinevelni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!