Ugrás a tartalomra

Miskolcon osztották meg élményeiket

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 12. péntek 14:08
A három középiskolás a Rotary Club Nemzetközi Diákcsere Programjával érkezett Magyarországra olyan fiatalok családjához, akik szintén részt vettek a programban. 
Fotók: Osztie Tibor

A tizenhét éves Tomás Argentínából érkezett Magyarországra. Három hónapot tölt Miskolcon fogadó családjánál. A Rotary Club Nemzetközi Diákcsere Programjában vesz részt két másik dél-amerikai diákkal – mindhárman szerdán mutatkoztak be.
 
A Rotary Diákcsere Programjának célja, hogy a világ különböző országaiból érkező fiatalok megismerjék egymást, más országok, földrészek életét, nyelvét és kultúráját. A programba középiskolások jelentkezhetnek, akik egy alapos kiválasztási eljáráson esnek át – ismertette stábunkkal szerda délután Harcsa Attila.

A Rotary Club Miskolc-Tapolca diákcsere felelőse hozzátette: minden kiutazó cserediák valamilyen szinten nagykövete lesz az országnak. – Alkalmasnak és méltónak kell arra lenni arra, hogy képviselhesse az országot külföldön. Ez jellemzően egy jobb tanulmányi eredményt jelent, illetve egy elhivatottságot – fogalmazott.

A Rotary szerint a programban résztvevő diákok életre szóló élményekkel gazdagodnak a külföldön töltött idő alatt, ami alapjaiban határozza meg fiatal felnőttként a társadalomba való beilleszkedésüket. A Miskolc-Tapolcai Rotary alakulása óta utaztat középiskolásokat külföldre. Évente három fiatal kap lehetőséget. 

– Életem legjobb élménye volt. Nagyon-nagyon sok mindent kaptam ettől. Hogyan legyek elfogadóbb az emberekkel, rengeteg barátot gyűjtöttem, ez jó lesz például a jövőben is. Bármikor visszamehetek oda. Egy családot is kaptam odakint, és igazából az, hogy világot láthattam. Elmehettem egy olyan részére a Földnek, ahol még sose voltam és nem tudom, hogy leszek-e még, de én nagyon szeretnék visszamenni oda – fogalmazott a Miskolc Televíziónak Apáti Lukács János, aki nyáron három hónapot töltött Argentínában.

A Miskolc Ma riportja: 



A diákok a Miskolc-Tapolcai Rotary Club oldalán jelentkezhetnek a diákcsere programba. Választhatnak 10 hónapos és 3 hónapos utat is.

– Megismerik azt a kultúrát, ahol ő éppen vannak, azon kívül természetesen egy fantasztikus nyelvtudást, ami azért itthoni körülmények között viszonylag nehezen tudnának elsajátítani, és az önállóságot. Gyakorlatilag felnőtt gyerek térnek haza – részletezte Zsúdel Tamás, a Rotary Club Miskolc-Tapolca klubelnöke.

Osztie Tibor képgalériája

További hírek

Olvasnivaló