Ugrás a tartalomra

MNB: határozott lépésekkel kell folytatni a kamatemelést

MTI
Utoljára módosítva
2022. április 26. kedd 18:16
Az orosz-ukrán háború a szokásosnál nagyságrendileg nagyobb kockázatot jelent az inflációs kilátásokra, a monetáris tanács ezért az alapkamat-emelési ciklus határozott lépéssel történő folytatását tartja szükségesnek - írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi közleményében.

Az MNB testülete 100 bázisponttal, 5,40 százalékra emelte az alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is - írja az MTI, hozzátéve, az indoklásban megerősítették, hogy a kamatemelési ciklust addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Az alapkamat fokozatosan felzárkózik az egyhetes betéti kamat következő hónapokban kialakuló szintjéhez. Megemlítették, hogy a szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt. Az MNB szükség esetén az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni a pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében - húzták alá a közleményben.

További hírek

Olvasnivaló