Ugrás a tartalomra

A PDSZ szerint halasztható az érettségi

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 22. szerda 14:45
A kormány döntése értelmében május 4-étől kezdődnének az írásbeli érettségi vizsgák Magyarországon – egy nappal azután, amikor a szakemberek szerint tetőzni fog a koronavírus-járvány. A PDSZ halasztást kér a veszélyhelyzet végéig. Mint mondják: nem alapszükséglet jelenleg az érettségi.

Több mint egy hónapja otthon tanulnak a diákok. Az online oktatás az egyetlen lehetőség a járványidőszakban. Az idei évfolyam dolga tehát a járvány miatt még nehezebb lett.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az érettségi jelenlegi lebonyolítási módja nem biztonságos, és nem megfelelő. Szerintük el kellene tolni az időpontokat. Az egészség most sokkal fontosabb. Elnökük, Szűcs Tamás a Miskolc Televíziónak azt mondta, „nem szabad most érettségit szervezni, pláne nem a járvány tetőzése idején”.

– Amíg veszélyhelyzet van, addig nem szabad megtartani. Támadnak minket a véleményünkért, mert azt mondjuk: az érettségi nem olyan alapellátási feladat, mint például az egészségügy, vagy, hogy az üzletekben legyen élelmiszer. Az érettségi halasztható – tette hozzá.

Érettségiző diákok tavaly. | Forrás: Koszticsák Szilárd/MTI

Az iskolák március közepe óta üresek. A vírus tetőzésének idején tartott érettségivel viszont – a PDSZ szerint – több mint 30 ezer diák családjába kerülhet be a vírus, ahol veszélyeztetett csoportba tartozók is élhetnek. Az érettségi halasztása akár a nyár végéig is reális lehet szerintük. Úgy gondolják, abban az esetben, ha még tovább tart a veszélyhelyzet, akkor alternatív megoldásokat kell kidolgozni.

A kormány azt mondja, ha kell, akkor halasztani fognak. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy az érettségit a lehető legbiztonságosabban lehessen megszervezni, ezért csak vizsgákat szerveznek, és mindenkinek biztosítják a szükséges védőfelszerelést.

– Érettségi tehát lesz, amennyiben a járványügyi szempontok az időpont „mozgatását” indokolják, a szükséges döntést meg fogjuk hozni – tette hozzá.

Az idei érettségi végleges időpontja tehát még nincs kőbe vésve, de a jelenlegi döntés értelmében május 4-étől kezdődnének az írásbeli érettségi vizsgák Magyarországon. Mint ismert, a Miskolc Televízió a #érettségi műsorral is igyekszik segíteni a felkészülést. Ebben minden nap 17 órától a miskolci oktatók adnak le egy-egy érettségi tételt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!