Ugrás a tartalomra

"Pünkösd a járvány idején"

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 31. vasárnap 08:50
Mikolai Vince diósgyőri plébános, borsodi főesperes pünkösdi gondolatai:

1. Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje,
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókot könnyebbítő szele!

2. Te nyitod rózsákot meg illatozásra,
Néma fülemile torkát kiáltásra,
Fákot is te öltöztetsz sokszínű ruhákba.

Balassi Bálint gyönyörű sorai a tavaszi természet pompáját festik, érzékeltetve, hogy a pünkösd igazi tavaszi ünnep, amelynek napján az egész teremtett világ teljes szépségében tündököl.

A pünkösd ősi ünnep, fontos szerepet játszott az Ószövetségben, Izrael életében. Kezdetben aratási hálaünnepként szerepelt, amikor a termés zsengéit bemutatták az Istennek. Későbbiek során az egyiptomi kivonulás után a sinai hegyi szövetségkötésre és a törvényadásra emlékeztetett.

A kereszténység világában a pünkösd a húsvét utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetelének, kiáradásának ünnepe. A Szentírás teofániaként, Isten megjelenéseként írja le, szélzúgás támad, lángnyelvek jelennek meg a tanítványok feje fölött, az elragadtatás nyelvén kezdenek beszélni, amelyet a többiek megértenek.

A tanítványok lelkéből elszállt a félelem, mivel erő töltötte el őket a magasságból. Péter apostol kilépett a ház erkélyére, s beszélni kezdett az egybegyűlt sokasághoz, Krisztus feltámadását hirdette nekik. Ezzel kezdetét vette az Egyház nyilvános működése, ezért is nevezik a pünkösdöt az Egyház születésnapjának.

A pünkösdi esemény arról tanúskodik, hogy az Egyház katolikus, egyetemes, nyitva áll minden nép és minden kultúra előtt. A pünkösdi sokaság tucatnyi országot és nyelvet képviselt, s a Szentlélek ajándékaképp mindegyikük megértette Péter apostol arám nyelvű beszédét, jelezve hogy a Szentlélek a sokaságból egységet hoz létre sokszínűségét megőrizve.

Az apostolok a Lélek erejével elindulnak a négy égtáj felé, hogy elvigyék az üdvösség örömhírét minden embernek, s minden nemzetet egybegyűjtsenek az egyház közösségébe.

A Szentlélek új szövetség és új törvény biztosítéka, immár nem kőtáblákra vésve, hanem az élő szívekbe írva. Ő a szeretet lelke, aki Isten és az emberek iránti krisztusi szeretetre tanít és vezet minket.

A Kárpát-medencében a csíksomlyói búcsú a legnagyobb és legismertebb pünkösdi ünnep, amely az utóbbi években nemzetközi méreteket öltött. Szerte a világban élő magyarok nagy lelki ünnepe ez, amely történelmi gyökerei révén a katolikus hithez való hűségről tanúskodik.

Az idei pünkösd meghozta számunkra a kiszabadulást a bezártságból és a részbeni felszabadulást a vírussal kapcsolatos félelmektől. Jó lenne, ha az egybetartozást is erősítené bennünk, hogy igazán rádöbbenjünk, hogy csak együtt, összefogva tudunk diadalmaskodni az életünket fenyegető láthatatlan ellenség s minden más kihívás felett.

A Lélek ereje járja át szívünket, s újítsa meg életünket!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!