Ugrás a tartalomra

A remek borsodi kézművesek legremekebbjeit ismerték el

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. április 28. péntek 17:55
A pályázatra ezúttal hét alkotó nyújtotta be munkáit, őket köszöntötték csütörtökön a BOKIK székházában.
Fotók: Horváth Csongor

Huszadik alkalommal írta ki tavaly a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből ezúttal hét alkotó nyújtotta be munkáit, az eredményhirdetést a közelmúltban Egerben, a „Kézművesség ezer éve és jövője a Kárpát-medencében” című rendezvénysorozat keretében tartották. A helyi alkotókat csütörtökön köszöntötték a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) székházában. 

Bihall Tamás elnök rövid történeti áttekintéssel kezdte köszöntőjét. Mint mondta, a kamara egy most már lassan százötven éves intézmény. A mi életünk a kézművesség, a céhek világából indult, és amikor az újkori kézműves kamara valamint a kereskedelmi és iparkamara egybe forrt, mi kötelességünknek éreztük, hogy a kézműves hagyományokat ápoljuk, főleg egy olyan világban ahol a tömegtermelés mindenek fölötti. Ugyanis bármit, bármilyen mennyiségben megvehetünk, de azt az értéket, amit önök, mesterek alkotnak, ezt csak önök tudják, és ez hazánknak, és a kamarának is óriási érték óriási érték” – hangsúlyozta.

A Magyar Kézműves Remek pályázatot idén először 2002-ben rendezte meg az MKIK. Kovács J. Attila kézműipari alelnök a kis ünnepségen arról beszélt, hogy 2023-ban változtattak és három különböző tematikában hirdették meg a pályázatot.

- Az egyik a hagyományos kézműipar, aminek a gyökerei a népművészetből táplálkoznak, a másik az iparművészeti kategória, a harmadik pedig egy modernebb kategória, ami az előző kettőt ötvözi – mondta el. 

Hozzátette, a „Magyar Kézműves Remek” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy segítse a kézművesség pozíciójának megőrzését és erősítését, a minőségi kézműves termékek piacra jutását, valamint a megújulás lehetőségeinek bemutatásával az innováció ösztönzését.

Az országból összesen 93 terméket neveztek az alkotók, és a zsűri közülük 32-nek ítélte oda a Magyar Kézműves Remek, 8 alkotásnak a Magyar Kézműves Remek – Remekek Remeke elismerő címet. 

A zsűri által arra érdemesnek talált 32 termék kaphatott Magyar Kézműves Remek elismerő címet, közülük a zsűri 8 olyan kiemelkedő alkotást is kiválasztott, melyek a Magyar Kézműves Remek – Remekek Remeke elismerő címmel büszkélkedhetnek a továbbiakban.
 

Díjazottak a vármegyéből
Magyar kézműves remek – Remekek remeke elismerő címet kaptak: 
Bogdán Erzsébet hímző népi iparművész, aki úrihímzéses terítővel és szalvétákkal érdemelte ki a díjat.
Pós Krisztián népi iparművész, fafaragó, aki pásztorbotjaival remekelt.
Szondy Sándor szakoktató, aki fúvós hangszerek tárgyegyüttesével nyert.

Magyar Kézműves remek díjat vehettek át:
Hutkay Tímea népi bútorfestő, megyaszói ihletésű karzatmellvédjéért
Juhász János Krisztián késkészítő, aki parti késeivel nyert.

További két kézművesük a pályázat kiállításán mutathatta be alkotásait:
Stefán Sándor asztalos abaúji fűszeres szekrényét mutathatta be.
Sándor Béla fazekas hagymatartóját csodálhatta meg a közönség. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!