Ugrás a tartalomra

A tehetség elindíthat egy életpályát

Petri Nóra
Utoljára módosítva
2019. május 30. csütörtök 11:29
Majorosné Szabó Anita lelkiismeretes, korszerű tudással felvértezett, sokoldalúan képzett pedagógus. Munkáját hivatásnak tekinti. Pedagógusi munkája és a diákokkal való empatikus kapcsolata alapján idén a város Pedagógiai díjjal jutalmazta.
Fotó: Végh Csaba

Miskolcon született, középfokon egészségügyi képesítést szerzett, és bár a mai napig nagy hasznát veszi munkája során az egészségügyi ismereteknek, hivatásául mégis a szívéhez közel álló pedagógusi pályát választotta. 

A sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola elvégzése után pedagógusi pályafutását a miskolci Vasvári Pál Általános Iskolában kezdte. 1991-től a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola jogelődjének, a Hunyadi Mátyás Általános Iskolának a pedagógusaként dolgozik. Munkáját a kezdetektől a hozzáértés, következetesség és a tanulók támogatása jellemezte. 1991 szeptemberétől mint igazgatóhelyettes folytatta munkáját, az alsó tagozat szakmai munkájának irányítása tartozott a feladatai közé. 2010-ben a Hunyadi Mátyás Tagiskola tagintézmény-vezetője lett. 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy minden gyermekben felfedezzük azt, hogy miben tehetséges, az élet mely területein fejleszthető. Így megpróbáljuk azokat a módszereket alkalmazni, amelyek segítenek abban, hogy ezek a tehetséges gyerekek valóban boldog gyerekekké tudjanak válni és a későbbiekben ez is hozzájárul ahhoz, hogy boldog felnőttek legyenek belőlük. 

2005-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői szakvizsgát tett. 2015-ben az Eszterházy Károly Főiskolán „okleveles pedagógiatanár” diplomát szerzett. 2017-ben sikeres mesterpedagógusi minősítő vizsgát tett. Mesterprogramja a köznevelési típusú sportiskolai programhoz kapcsolódik. 

– A gyermek személyiségét sokoldalúan próbálom megismerni, megkeresni azokat az apró dolgokat, apró lehetőségeket, személyiségvonásokat, amelyikben észreveszem, hogy ő tehetséges, hogy őt valami nagyon érdekli. Ha látom, hogy valami felé nyitott   lehet ez egy tantárgy, művészeti ág vagy sport – megpróbálom felkelteni az érdeklődését. 

– Nagyon fontos a motiváció – vallja a pedagógus. – Hogy minél élménygazdagabb legyen a találkozása ezzel a területtel, ugyanakkor a személyiségének és az életkorának is megfeleljen. Ezek azok az élményközpontú lehetőségek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy gyerek valóban letegye a voksát valami mellett és akár elindíthatja őt egy életpályán – mondja Majorosné Szabó Anita.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!