Ugrás a tartalomra

Több száz kérelmet regisztráltak, folyamatosan állítják ki a kedvezményes gázigényléshez szükséges iratokat

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 24. szombat 11:43
Folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz a Nagy-Miskolc program részeként meghirdetett Gondoskodó Miskolc szociális- és támogató csomagban a családi fogyasztó közösségek számára megnyílt kedvezményes földgáz igénybevételére vonatkozó igénylések.

Szeptember 21-éig 411 ilyen kérelem regisztrálása történt meg, a beérkezett igénylések csaknem 5 százaléka pedig már lezártnak is tekinthető az önkormányzat szombati tájékoztatása szerint.

Közleményükben felidézik, hogy a legfeljebb négylakásos, de közös mérőórával rendelkező, nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanokban élők is igénybe vehetik lakásonként külön-külön is az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, ehhez azonban az önkormányzatok jegyzőjének kell kiállítania csak erre a kedvezményre jogosító hatósági bizonyítványt az ingatlan lakásainak számáról.

A jegyző a hatósági bizonyítványt a kérelem beérkezésétől számított nyolc napon belül, helyszíni szemle alapján állítja ki, amennyiben a lakás kialakítása megfelel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben foglaltaknak. A kiállított hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgáz-szolgáltatóhoz.

A földgáz családi fogyasztói közösségi igénybevételéhez megalkotott kormányrendelet által újonnan létrehozott, jegyzői hatáskörbe tartozó hatósági ügyek intézését Miskolc polgármesteri hivatalának munkatársai eddigi feladataik ellátása mellett végzik.

- A beérkezett kérelmek feldolgozásában öt kolléga, míg a szemlék lebonyolításában az önkormányzat 14 munkatársa vesz részt, folyamatosan azért dolgozva, hogy minél hamarabb lezáruljanak az igénylésekhez kapcsolódó folyamatok - olvasható a közleményben. - Az ő munkájuknak köszönhetően sikerült betartani a kérelmek kapcsán irreálisan szűkre szabott ügyintézési határidőt még annak ellenére is, hogy a kormányrendeletben előírt határidő a helyszínelési igényt és a kérelmek egyidejű tömeges benyújtását sem vette figyelembe.

A hatósági bizonyítvány iránti kérelmet továbbra is elektronikusan, postai úton vagy személyesen is be lehet nyújtani a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáiban, amihez formanyomtatvány is rendelkezésre áll a www.miskolc.hu honlapon és az ügyfélszolgálati irodákban.

Mint ismert, tíz nappal ezelőtt, szeptember 14-én jelentették be a város vezetői azt a széleskörű, több területre is kiterjedő intézkedéscsomagot, amit az árak elszabadulása miatt várható nehéz helyzet kezelésére állítottak össze.

A Gondoskodó Miskolc programban a város a következő területeken segíti a miskolciakat:
- Lakossági LED-csereprogram indult
- A MIVÍZ Kft. december 31-éig elengedi a kamatot azoknak, akik rendeznék tartozásukat
- Jegyzői engedéllyel a legfeljebb négylakásos, de nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanokban élőknek is van lehetősége kedvezményes földgázigénylésre
- Városvédelmi Alap létrehozása annak érdekében, hogy a város működése során az energiaárakból eredő többletköltségeket biztosítani lehessen
- Rendszeresen ülésező Városvédelmi Egyeztető Testületet összehívása az energiaválság következtében kialakuló krízishelyzettel kapcsolatos krízismenedzsment feladatainak ellátása érdekében
- A jelenlegi támogatási rendszer átalakítása annak érdekében, hogy rezsitámogatást és lakásfenntartási támogatást kaphassanak a leginkább rászorulók
- Idén is lesz szociális tűzifaosztás
- A mobilitás biztosítása az önkormányzati ingatlanokban: a lakásváltás megkönnyítése, ingyenessé tétele azoknak, akik kisebb lakásba szeretnének költözni
- Rendszeres egyeztetés a Paktum Foglalkoztatási program keretében a városi partnercégekkel a jelenlegi helyzet kezelésének lehetőségeiről.
- Ingyenes energetikai tanácsadás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!