Ugrás a tartalomra

Vándorinverteres trükközéssel húznák be sokan az állami pénzt az otthoni napelemekre

hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 19. péntek 12:48
Inverterhiány miatt csúszik a napelemes rendszerek kiépítése, amit sokan állami támogatással remélnek megvalósítani, de szorítja őket a határidő. Be is indult a trükközés, keringenek a vándorinverterek.

Elkezdett a szürkezónába csúszni a napelem-telepítések piaca, aminek a globális inverterhiány az oka – írja a G7.hu. Az inverter az az eszköz, amely a tetőre szerelt napelemek egyenáramát váltóárammá alakítja. Egy napelemes rendszer akkor lesz teljesen kiépítve, amikor ezt is felszerelik, és ekkor jelentik készre, majd kapcsolják hálózatra, ez így szabályos.

Mostanában nagyon sokan szeretnének gyorsan napelemes rendszert kiépíteni – nem kis részben a rezsinövelés miatt –, lehetőleg kihasználva a Magyar Államkincstár által szervezett Otthonfelújítási programot, amelynek keretében a gyerekes családok a lakásfelújításuk számlával igazolt költségeinek a felét (legfeljebb 3 millió forintot) megtéríttethetik az állammal. Ennek azonban december 31-vel lejár a határideje.

A támogatást igénybe venni szándékozók viszont joggal tartanak attól hogy az inverterhiány miatt kifutnak a határidőből, és elkezdődtek az ügyeskedések. A G7.hu szerint egyre gyakoribb, hogy a rendszereket – szabálytalanul – anélkül jelentik készre, hogy be lenne szerelve az inverter, vagy felszerelik az invertert, készre jelentik, majd leszerelik, és viszik a következő házhoz, ahol ismét készre jelentik, leszerelik, és viszik egyre tovább. Így, bár a rendszerek valójában nincsenek készen csak papíron, de a számlák megvannak, és lehet igényelni a támogatást.

Akár a kincstári ellenőrzést is ki lehet játszani, ha az érintettek megneszelik az ellenőrök érkezését, a vándorinvertert még időben vissza tudják vinni és felszerelni – derül ki a cikkből.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!