Ugrás a tartalomra

Így alakul a bevásárlás és a közlekedés rendje a négynapos hétvégén

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 29. péntek 08:53
Hajlamosak vagyunk besokkolni, ha egy-két napra bezárnak a boltok, de szükségtelen a stressz, ha felkészülünk rá valós igényeink mérlegelésével és a lehetőségeink ismeretével. Ebben segítünk információkkal, programajánlóval.
Fotó: illusztráció/Juhász Ákos

A boltok ünnepi nyitva tartását jogszabály határozza meg, ezért a legtöbb üzlet húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is zárva tart. A korábbi évekhez hasonlóan azonban idén is akad néhány kivétel, ahol sürgős esetekben vásárolhatunk. Akinek nem sikerült minden szükséges terméket beszereznie húsvétra, annak már csak a szombat marad, amikor - üzletenként eltérően, de - az általános szombati nyitvatartási rend szerint vásárolhatunk.

A B-terv is működik, mégpedig az egész hosszú hétvégén, mert nyitva lesznek a benzinkutaknál lévő, szupermarket jellegű üzletek, a benzinkutak, az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, az önálló virágboltok, az újságosok, az édességboltok, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, a kisebb privát boltok, trafikok, ahol a tulajdonos vagy egy családtag lehet az eladó. Egy izgalmas kirándulásnak tehát akkor sincsen akadálya, ha elfelejtettük előre megvenni a piknikkosárba való elemózsiát. Sem üzemanyag, sem étel nélkül nem maradunk.

Ahogy programok nélkül sem, húsvéti kavalkádot ígér Miskolcon többek között a Népkert, Görömböly, Diósgyőr avagy Tapolca is. 

Húsvéti kavalkád koncertekkel, játszóházzal, kézműveskedéssel és sok vidámsággal

Diósgyőrben szombaton indul a buli, 10 órától 14 óráig várják a családokat, érdeklődőket, egyebek mellett húsvéti kézműves kuckóval, ahol ünnepi dekorációk készülhetnek papírból, gurigákból, papírtányérokból, lesz gipszfestés - tojás, nyuszi, csibe, egyéb húsvéti formák - és nyuszi hajtogatás.

Gondoltak a csemeték megmozgatására is különböző játékokkal, mint a tojásfutam, zsákban ugrálás, húsvéti célbadobás, tojásvadászat, akadálypálya avagy a franciák kedvelt dobálós szórakozása a petanque. További programok: twister, óriás ejtőernyő, óriás jenga, óriás élő társas, húsvéti puzzle, óriás darts, alagút, arcfestés, csillámtetoválás (legjellemzőbb húsvéti figurák is lesznek), miskolci tánciskolák táncbemutatói, Pajta Játék-Tár és Mesesarok. 

A Népkert március 31-én vasárnap igazi „Húsvét-szigetekké” válik, hímes tojással, locsolkodással, árusokkal, koncertekkel, előadásokkal és tematikus programokkal. Lesz talpalávaló a kis cipőknek, és zene, amire a nagyobb lábbelik is rophatnak. Vár minket táncház, gólyalábasok és a mesevilág is. Kora délután érkezik Lúdas Matyi a Galiba Társulat előadásában, hogy háromszor vegyen igazságot Döbrögin.

A színpadi produkciók mellett mókás kísérő programokkal készülnek a szervezők. Ilyen lesz például a nyuszikereső játék, amelyben a parkban elrejtett, fából készült tapsifülesfigurákat kell megtalálniuk a lurkóknak. Tartanak kézműves-foglalkozásokat, állatsimogató is várja majd a gyerekeket, de lesz népi játszótér, és hagyományőrző ügyességi játékokon is kipróbálhatják magukat kicsik és nagyobbak.

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület révén olyan mesterségek fogásait is elleshetik a kavalkádra látogatók, mint a fafaragás, a szövés, a tűnemezelés, a mézeskalács készítés, a kovácsolás, a hímzés, a bőrművesség, a gyöngyfűzés, a kosárfonás vagy a fazekasság. A Pajta Játéktár is kinyitja kapuit, lesz húsvéti óriáskifestő, tojáspatkolás Nógrád vármegyéből, pónilovaglás, kézművesvásár és húsvéti kalácsot is kaphatnak a kavalkádozók. Azok a gyerekek pedig, akik nyuszi jelmezben érkeznek, ajándékra számíthatnak.

Aki eleget mulatott, kifújhatja magát Miskolctapolcán a Barlangfürdőben és a mellette lévő megújult Ősparkban, ahol a tavon ringatózhat is egy csónakban vagy tekerhet vízibiciklit.

Mindez csupán ízelítő abból a programrengetegből, amit Miskolc és környéke kínál ebben a négy napban. Érdemes kutakodni további információkért az interneten.

Kezdetét veszi a nyári időszámítás

Ne feledjük, hogy ezen a hétvégén aktuális az óraátállítás a nyári időszámításra, szombatról vasárnapra virradóra. Ezt kalkuláljuk be a programtervezésbe, különösen, ha tömegközlekedési eszközzel is utaznánk. A vonat nem vár, ahogy a busz sem.

Lesznek változások a menetrendekben. Az MVK közlése szerint, március 30-án szombaton, valamennyi járat még a téli, 31-én – az óraátállítást követően – pedig már nyári időszámítás szerint közlekedik. Nagypénteken és húsvétkor a villamosok a vasárnapi, az autóbuszok pedig a szabad- és munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek, néhány kivétellel:

- az 1-es, az 1G-s, a 43-as és az 53-as autóbuszok az ünnepnapokra érvényes menetrend szerint közlekednek; a 44-es járatok nem közlekednek; a menetrendkönyvben aláhúzással jelölt 3-as, 7-es és 21-es járatok nem érintik az Auchan, illetve a Lidl áruházat.

Március 28-tól április 5-ig munkanapokon a tanszüneti menetrend érvényes. Március 29. és április 1. között a jegy- és bérletpénztárak 7 órától 14 óráig tartanak nyitva, kivéve az ügyfélszolgálati jegy- és bérletpénztárat, amely ezen időszak alatt zárva tart.

A tavaszi szünet első napjától - Március 28-tól - ismét közlekednek ZOO járatok a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba. A ZOO járat előzetes telefonos bejelentkezés alapján, vagy Felső-Majláth végállomáson személyesen az indulás előtt kérhető.

Nagypénteken és húsvéthétfőn egyaránt ingyenes lesz a parkolás Miskolcon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!