Ugrás a tartalomra

Javult a levegő minősége Miskolcon

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 29. szerda 15:30
Köszönhetően a csapadéknak és a szélnek. Az elmúlt napokban viszont magas volt a levegő szállópor-koncentrációja. A szakemberek szerint még mindig az az egyik legnagyobb probléma, hogy a lakosság nagy része nem megfelelő anyagokkal fűt.

Sokan várakoztak ma az allergológiai pulmonológiai szakrendelésen. Ez ősszel és télen általában így van, ilyenkor ugyanis gyakran rossz a levegő minősége Miskolcon. Ez a légzőszervi betegségben szenvedőknek komoly gondot okoz. Elhúzódó, intenzív köhögési panaszokat válthat ki, a gyulladásos folyamatok következtében pedig nehézlégzés, fulladás lép fel. Az egészséges embereknél is jelentkezhetnek hasonló tünetek, ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy ha rossz a levegő minősége, akkor senki ne tartózkodjon hosszú ideig a szabadban – mondta el dr. Dezső Edit, a megyei központi kórház Semmelweis Tagkórházának tüdőgyógyász allergológus főorvosa.

A miskolciak most egyelőre fellélegezhetnek, a keddi csapadék és szél miatt javult a levegő minősége. Miskolcon három mérőállomás gyűjti az adatokat: a szirmai, a hejőcsabai és a Búza téri. A levegő minőségét ezeknek az összegzéséből állapítják meg. A közhiedelemmel ellentétben a szállóport tekintve nem a Búza tér környékén van a legnagyobb gond, és nem itt emelkedik a legtöbbször az egészségügyi határérték fölé az érték, hanem a lakóházas övezetekben. Itt ugyanis nagyon sokan nem megfelelően fűtik a házukat. A megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tiszti főorvos kiemelte: nagyon fontos betartani a szabályokat.

– Megfelelő tüzelőanyaggal, szénnel, fával kell tüzelni, mert akkor kevesebb károsanyag kerül a levegőbe – húzta alá dr. Asztalos Ágnes.

A fűtés, közlekedés és ipari tevékenység mellett a levegő minőségét az időjárás is nagyban befolyásolja. A nyugodt, szélcsendes időjárás hatására a levegő megreked, és hamar szmog alakulhat ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!