Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Büntető eljárásban alkalmazható közvetítés

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2023. február 19. vasárnap 08:26
Közlekedési baleset áldozata lett egy olvasónk, mely balesetben súlyosan és maradandóan megsérült. A balesetet okozó gépjármű vezetője ellen büntető eljárás indult. Levélírónk azt a javaslatot kapta, hogy járuljon hozzá egy közvetítői eljáráshoz, mert ebben az eljárásban van remény arra, hogy a vétkes megtérítse levélírónk kárát. Kérdezi ezek után olvasónk, hogy mit kell tudni erről az eljárásról, és az ő érdekeit szolgálja-e, ha ebben részt vesz.

A bűncselekménnyel okozott sérelem jóvátétele – egy néhány éves törvény alapján-, lehetséges közvetítői eljárás keretében. Ez az eljárás alkalmas arra, hogy a sértett kára megtérüljön, vagy egyéb módon elégtételt kapjon az elkövetőtől, az elszenvedett sérelemért. Az elkövetőnek pedig, ha megtéríti a sértett kárát, a büntethetősége megszűnését eredményezheti az eljárás. Meghatározott bűncselekmények esetében van mód a közvetítést lefolyatni. Az eljárásra akkor kerülhet sor, ha a törvényben meghatározott feltételek teljesülnek, és a közvetítői eljárás lefolyatása érdekében, a büntető eljárást, a vádhatóság felfüggeszti. Magát a közvetítést a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakemberei járnak el.

A közvetítői eljárás csak a sértett és a gyanúsított önkéntes hozzájárulásával folytatható le. Az eljárásban a sértett és a gyanúsított egyenrangú felek, az eljárás során bármikor visszavonhatják a részvételre vonatkozó hozzájárulásukat. A közvetítő feladata, hogy az eljárás során, pártatlanul, lelkiismeretesen, a szakmai követelmények szerint működjön közre a megállapodás létrehozásában. A közvetítői eljárás akkor eredményes, ha a sértett és az elkövető között a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésében, illetve a bűncselekmény káros következményeinek egyéb módon való jóvátételében, azonos álláspont alakul ki.

A közvetítői eljárás eredményes befejezése esetén, a sértett a megállapodásban foglaltak szerinti kompenzációhoz jut. Ha nem sikerül megegyezni, akkor a büntető hatóságok, a felfüggesztett büntető eljárást folytatják. Vagyis, a bűncselekmény sértettje, a közvetítői eljárástól remélheti kárai megtérítését. Ha nem sikerül megegyezésre jutni az elkövetővel, a büntető eljárás tovább folytatódik.

(Címlapképünk illusztráció: Végh Csaba archív felvétele.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!