Ugrás a tartalomra

Megvalósult ötletek a Paktum Vállalkozói Klubján

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. március 02. csütörtök 15:46
Csütörtök délelőtt a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartották a Miskolci Foglalkoztatási Paktum második Vállalkozói Klubját. A rendezvényre meghívást kaptak mindazon vállalkozók, akik vállalkozásindítás vagy vállalkozásfejlesztés céljából a Paktum által biztosított vállalkozóvá válási tanácsadáson vettek részt.
Fotók: Juhász Ákos

Pető Ágnes, a helyi paktumiroda vezetője köszöntőjében felidézte: habár munkájuk során elsődlegesen a hátrányos helyzetű miskolci álláskeresőknek, valamint a GYED-ről és GYES-ről visszatérő munkavállalóknak igyekeznek segíteni – sőt, tevékenységük egyre inkább kiterjed a munkaadóknak nyújtott tanácsadásra is, így kapacitálva a térség cégeit egyebek mellett arra, minél több megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztassanak –, mindezek mellett 2021-ben útjára indították vállalkozásfejlesztési szolgáltatásukat is. 

A „Vállalkozási ötlettől a megvalósításig” elnevezésű vállalkozói klub rendezvényeit a „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” című, TOP-6.8.2-15-MI1-2016-00001 azonosító számú projekt keretében tartják.

Prezentációjában Nyitrai Balázs azt szemléltette, hogy egy újonnan létrehozott vállalkozás életében mennyire fontos, hogy ne „bújjon el” az interneten, ellenben döntő aspektus, hogy jól térképezze fel saját célközönségét. A szakértő szerint habár az online hirdetésekhez a közösségi médiumok is egyre inkább alkalmassá válnak, a legjobb forgalomgenerálást mindmáig a Google keresője nyújtja. A témában ugyancsak jártas vállalkozásfejlesztési tanácsadó, Zsigmond Andrea is azt hangsúlyozta a megjelent vállalkozók előtt, mennyire lényeges faktor a megfelelő média-megjelenés. Meglátásuk alapján meghatározó lehet az azon felmutatható referencia kialakítása is.

Szeghő Kornélia, a kis- és középvállalkozások kontrollingjával foglalkozó tanácsadó előadásában arra tért ki, hogy a KKV-k a gazdasági változásokra miképp tudnak hatékonyan reagálni az árazáson keresztül. A rugalmasság – vélekedett – jószerivel már ott elkezdődik, hogy a számukra legkedvezőbb adózási formát választják ki. Véleménye mentén az esetleges zűrzavarok, válságok, újonnan felmerülő kiadások, tartozások, hitelek dacára a vállalkozónak mindig tisztában kell lennie azzal, mekkora profitban gondolkodik, s ahhoz kell minden további kalkulációját szabnia.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Tóth Ádám azt húzta alá, hogy a tudásalapú gazdaságban és társadalomban a tanulás a versenyképességet és az életminőséget meghatározó egyik legfontosabb tényező, ezért mindennek a szakképzésben is meg kellenek, hogy legyenek a feltételei. A BOKIK által biztosított mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést. Az általa bemutatott lehetőség az ácstól a villanyszerelőig negyvenegy szakmát érint vármegyénkben, melyet igény szerint egy száznyolcvan órás felkészítő képzés is támogat.

A Business Contact Community Kft. regionális vezetője az általuk rendszeresen szervezett üzleti reggeli klubokról és az ott megélt személyes kapcsolatok jelentőségéről beszélt. Bodnár Erika elmondta: öt budapesti mellett már két olyan miskolci vállalkozói közösséget is számon tartanak, akik rendszeres összejöveteleiken egymás tevékenységére rálátva alakíthatják ki saját üzleti koncepciójukat.

A rendezvényen végezetül a meginvitált vállalkozók is szót kaptak. A megjelent üzletemberek a rövid bemutatkozásokat követően megválasztották legjobbjukat, akinek a szervezők így a „Vállalkozási ötlettől a megvalósításig” díját nyújthatták át. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!