Ugrás a tartalomra

Most mindenünk a kert!

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. április 11. szombat 08:35
Biztos, hogy aki szeretne a természettel foglalkozni, az fölös energiáit a kert és az erkély csinosításába fekteti. Ráadásul elég meleg van ahhoz, hogy elkezdődjenek a tavaszi munkák: ásás, metszés, ültetés…
Fotó: Cziffra Andrea

Sokan a balkonon érlelik a paradicsomot. Így tesz Cziffra Andrea is, aki szerint ez kis helyen is működik. – Mivel nincs nagy hely- és földigénye, két négyzetméteres erkélyemen is termeszthető. Két éve próbáltam először, egész nyáron ontotta finom falatkáit a növény. A koktélparadicsom mellett paprikát és epret is ültettem egy-egy ládába – változó sikerű tapasztalatokkal. Idén csak paradicsomot termesztek majd, de lesz azért muskátlim és leanderem is, és újra megpróbálkozom egy-egy tő murvafürttel is, hogy szép színes virágos legyen az erkélyem.

Ötvös János úgy tervezi, idén is rendben tartja az erkélyét, mint eddig minden évben. – Annak ellenére sem mondok le a muskátlikról és a leanderekről, hogy naponta három órát lehetek lakáson kívül. Be fogom szerezni az ideieket is. Szeretem pátyolgatni őket, mert telik az idő. Kiülve közéjük az olvasás is jobban esik.

Más egy kis felújítást tervez, s csak utána foglalkozik majd virágokkal. – Először újraburkoljuk az erkélyt kültéri, rácsos, összepattintható falapokkal. Nekem ez, anyagát tekintve, szimpatikusabb, mint a járólap. Aztán jöhet a berendezés: virágok, balkonnövények meg fűszerek, hiszen sokat főzőcskézünk – fogalmazott Hegedűsné Maginecz Mária.

Fotó: Mittich Péter

A kertben már elkezdődtek a munkák. Mittich Péter fametszésről és számos zöldségféle ültetéséről számolt be. – Az almafán a vízhajtásokat kell lemetszeni, mert ezek értékes tápanyagot vonnak el a fától, de semmi hasznuk nincsen. A paprikát és paradicsomot elültettem, a káposztafélének felástam a kertet, a hüvelyeseknek előkészítettem a helyét, ahova majd felfuthatnak. Egy természetes vakondriasztót próbálok ki idén, az úgynevezett vakondűző fűt, hiszen ez az állat védettnek számít Magyarországon, irtása tehát tilos.

Kovács Éva sosem szeretett a kertben tevékenykedni, de elmondása alapján szívesebben megeszi az ott megtermelt javakat, minthogy a boltba járjon értük. – Szívem szerint inkább utazgatnék, de mivel ezt a jelenlegi helyzetben nem tehetem meg, ásót, kapát ragadtam. Így lesz borsóm, uborkám, paradicsomom, eprem és remélhetőleg málnám is a kertben. A virágok közül nárciszt ültettem, de ha bejutok még vetőmagért valamelyik boltba, akkor mást is tervezek, hogy színesítsem környezetemet.

Kiss Ágnes bokrokat, valamint hibiszkuszból, fagyalból, bukszusból és tujából is álló sövényét metszette már meg. – Most nem veszek palántákat, futómuskátlit sem, pedig azt mindig szoktam. Csak olyan magokat ültettem, amik voltak itthon, még tavaly tettem el büdöskét, körömvirágot, petúniát, törökszegfűt, és ami a legfontosabb: a paradicsommag. Finom fürtöset kaptam tavaly egy barátnőmtől. Aztán nyáron már csak várni kell, hogy szép legyen, na meg locsolni.

Fotó: Purger Gábor

A kertépítés amatőr fokának legmagasabb szintjén lévő Purger Gábor pedig idén is sok időt tölt majd a portáján. – Ha nincs vírus, én akkor is mindig szépítem a kertemet. Idén már beültettem az évelős növényeket a kőedényekbe: nárciszt, jácintot és krókuszt. Most ezeket a hagymásakat részesítettem előnyben az egynyáriakkal szemben. Sajnos észrevettem, hogy a táppal felturbózottak otthon már csak hervadoznak. Már fél éve elkezdtem átépíteni a teraszomat téli kertté, azzal bőven van még tennivaló, de majd folytatom, ha újra rossz idő lesz. Most egy új dolgot próbálok ki: a magas ágyást. Ez egy két méterszer egyméteres kerületű, hatvan centiméter magasságú láda, aminek az aljára gallyakat, faleveleket és levágott füvet kell tenni, arra megy a jó minőségű föld, amibe meg bármit lehet ültetni. Így óvom meg a termést a kártevőktől – nyilatkozta Purger Gábor, aki maga alakította ki kavicssétányait és készítette gabion kerítését.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!