Ugrás a tartalomra

Oltóanyagot gyárt majd hazánk, vakcinagyárat alapítanak

mti
Utoljára módosítva
2020. május 08. péntek 14:59
Ezt az országos tisztifőorvos jelentette be pénteken.

Müller Cecília elmondta: pénteken megállapodást írt alá Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével és Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával egy magyar vakcinagyár alapításáról, hogy Magyarország az oltóanyag gyártás terén is függetlenedhessen, a vakcinaellátás pedig folyamatos legyen.

Hangsúlyozta, a védőoltásoknak kiemelt szerepe van az elsődleges megelőzésben. A nemzeti oltóanyaggyár „érinti a kötelező védőoltásokat és az önként felvehető védőoltásokat is” – tette hozzá.

Magyarország célja, hogy – hasonlóan a legtöbb területhez – önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) képviselője.

Illusztráció!

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, a mostani járvány is ráirányította a figyelmet a védőoltások fontosságára, és az önellátás kérdése a járványban felerősödött, hiszen Kína egy időre kiesett a gyógyszeralapanyagok, gyógyászati eszközök szállításából, nehéz helyzetbe hozva ezzel a világ országait.

A miniszter kitért arra, hogy a magyarországi védőoltási rendszer világszínvonalú, jelenleg tizenkétféle védőoltás kötelező, az átoltottság pedig több mint 98 százalék, és évente nagyságrendben 10 milliárd forintot fordít ezekre a kormány.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte, az intézmény – ipari partnereivel – azért vállalkozott egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására, mert az elmúlt években egy sajátos rutint szerzett az iparági szereplőkkel való együttműködésben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!