Ugrás a tartalomra

A színházbarátok pályáztak, a kultúra győzött

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 04. szombat 11:32
A Miskolci Színházbarátok Egyesülete pályázott, és nyert: 766.666 forint támogatással a “200 mínusz egy” évad műsorfüzetének megjelenéséhez járultak hozzá.
Fotó: Mocsári László

Az összeg ugyan nem fedezte a füzet elkészítésének teljes költségét, de a legnagyobb részét igen. A prospektust az 199. évad iránt érdeklődők már megtalálják a Színház jegyirodájában – rajta a Miskolci Színházbarátok Egyesületének logójával.

Arról, hogyan jött az ötlet, hogy ezen a módon segítik a teátrumot, Kelemen Judit, a  Miskolci Színházbarátok Egyesületének egyik alapítója a következőképp mesélt.

- Már a 2020 márciusi alakulásunkkor eldöntöttük, ahogyan csak lehetséges, támogatni fogjuk a színházat - beleértve az anyagi jellegű támogatásokat is. Ezt az alapszabályban is megfogalmaztuk a célok között. Ennek tükrében folyamatosan figyeltem mind a helyi, mind az országos pályázati kiírásokat.

2020 őszén már benyújtottak egy érvényes pályázatot, azonban ekkor még nem jártak sikerrel. A tavaly meghirdetett lehetőségre is pályáztak – ez már célt ért.

- Ez nagy eredmény mind az egyesület, mind a miskolci kultúra számára, hiszen egy alig 2 éve működő civil szervezet jutott ezáltal központi támogatáshoz – ezt már Marien Orsolya, az egyesület másik alapítója mondta. - Boldog voltam, mert ezzel bebizonyosodott, hogy érdemes nagyot álmodni, hiszen vannak, akik mellé állnak az álmainknak, és segítenek megvalósítani azokat.

A 2022/23-as éved műsorfüzete képforrás: Miskolci Színházbarátok Egyesülete, Facebook

A kiírt pályázaton 1.150.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Miskolci Színházbarátok Egyesülete.

- Ennek jelentősebb részét, 766.666 forintot a Miskolci Nemzeti Színház következő évadában bemutatásra kerülő előadásainak PR-költségeire igényeltük. A teátrum is örült ennek a támogatásnak, mivel közeledett a 2022/2023-as évad repertoárjának a kihirdetése, azt mondták, szívesen vennék, ha ezzel az összeggel az úgynevezett évados füzet elkészítését támogatnánk. Mivel a pályázat tartalmának ez a felhasználási lehetőség megfelelt, ennél maradtunk.

A műsorfüzet előállítási költségei azonban változtak az előző évadhoz képest.

- Sajnos az elmúlt egy évben nagyon megemelkedett a papír ára, és az egyéb költségek is. Emiatt ez az összeg teljes mértékben nem fedezte a prospektus előállításának büdzséjét. Ám így is hozzájárultunk ahhoz, hogy a „200mínusz1”-edik évad bemutatóinak összefoglalóit tartalmazó évados füzet olyan minőségben kerülhessen a nézők kezébe, mint amilyet eddig megszokhattuk – mondta Jóleső érzés volt először kézbe venni az évados füzetet, aminek a hátulján a Miskolci Színházbarátok Egyesületének logója is szerepel.

műsorfüzet

Kelemen Judit ehhez hozzáfűzte, különösen nagyot dobbant a szíve, amikor először meglátta a füzetet.

- A logónkat én terveztem. Továbbá mindezzel, hogy a „200mínusz1”-edik évad műsorfüzetén az egyesületünk is meg lett jelölve, kicsit úgy érzem, „beírtuk magunkat a Miskolci Nemzeti Színház” történelmébe, és felsorakoztunk azokhoz a támogatókhoz, melyek már évek óta hűségesen kiállnak a Színház mellett. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!