Ugrás a tartalomra

Fogadalmak: a stressztől szabadulnának leginkább az újévben

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. január 04. szerda 12:31
Mi a közös a RocktoberFestben, a csodában és az újévi fogadalomban? Legtöbb esetben mind három napig tart csak. Most azonban olyan kivételeket mutatunk, ahol a „Fogadom…” kezdetű január 1-i ígéreteket tettek is követték.
Képforrás: Shutterstock

Új év, új kezdet, szokták mondani. A tiszta lap lehetősége nem csak reményt ad, de fel is bátorítja az embereket. Legtöbb esetben magunknak teszünk életformálónak szánt ígéreteket: abbahagyunk egy káros szokást, esetleg megvalósítjuk valamelyik régi álmunkat. Kevesebb alkohol, több mozgás, az életünk rendszerezése: ezek gyakoran elhangzó célok, de vajon melyek a legnépszerűbbek? Nagy-Britanniában A YouGov közvélemény-kutató járt utána a kérdésnek.

 A megkérdezettekből minden ötödik válaszolta azt, hogy tett fogadalmat 2023-ban, de csak minden hetedik mondta, hogy 2022-re is volt elhatározása. Főleg a fiatalok hajlandóak rá, a 18 és 24 év közöttiek 41 százaléka tűz ki célt az újesztendőre. A többség (53 százalék) többet akar mozogni, javítana az állóképességén. A megkérdezettek 43 százaléka akarna fogyni, és csaknem ugyanennyien javítanának az étrendjükön. Talán meglepő, de az alkoholfogyasztás visszaszorítása és a cigi letétele nincs a brit fogadalmak toplistájának élén.

Képforrás: polomania.hu

Mostantól soha...

Fogadalmat tenni is könnyebb, ha már lecsúszott pár pohár pezsgő. Egyesek babonából fogadkoznak, de van, aki csak másokat utánoz. Az ilyen ígéreteknek az eredményessége is csekély általában. Ha például mindenki csak a felét adná le az ilyenkor célul kitűzött kilóknak, jóval kevesebb dolga volna a gravitációnak.

A szabályt erősítő kivételek azonban követendő példaként emelkednek ki a sok fogadalom közül.

Palásti-Dusza Olgának például többször is bevált ez a módszer. "Nekem valahogy működnek a szilveszteri fogadalmak. Egyik alkalommal a dohányzásról szoktam le, két éve pedig az alakformálás útján indultam el, és ledobtam jó pár kilót. Idén a túlzott stressztől igyekszem megszabadulni, de lehet, most túl nagy fába vágtam a fejszémet" – mondta.

Más az általános közérzetén kívánt javítani egy jó célzott fogadalommal.

– Mivel brutális depresszióval indultam neki 2022-nek, megfogadtam, hogy nyárra kilábalok belőle. Szerencsére ez sikerült is – meséli Tasi Manó. – Azt is megfogadtam, hogy 2023-ra rendezem a fennmaradó dolgokat magamban, és felújítom a lakást is, hogy változzon a környezetem. Ez is bejött 80-90 százalékos eredménnyel.

Nagy Gábornak szintén szilveszterre esett egy sorsfordító döntés.

– Régóta indulok olyan állóképességet tesztelő versenyeken, mint például a Spartan Race. 2015-ben azonban annyi sérülést szedtem össze, hogy elhatároztam, a jövőben komolyabban veszem a rendszeres sportot. Ezt a fogadalmat 2021-ig – amikor a covid hónapokra levert a lábamról – be is tartottam.

Fordított eset

Van, aki ugyan csak most tett fogadalmat, mégsem számol a kudarc lehetőségével.

– Szilveszterkor megígértem magamnak, hogy kevesebbet fogok stresszelni. Igyekszem kevesebbet aggódni például a kisfiam orvosi vizsgálatai előtt, bár tudom, ez szinte lehetetlensség, főleg ha az embernek különleges gyermeke van – beszél a fogadalmát kiváltó helyzetről Hajdu Viktorné Adrienn, akinek a fia situs invertus-szal született. – Úgynevezett „tükörgyerek”, a szíve a jobb oldalon van, és a főbb belső szervei is pont ellenkezőleg helyezkednek el, mint általában. Mindig az kattog a fejemben, hogy mi van, ha történik vele valami, és nem vagyok mellette, hogy elmondjam, neki jobb oldalt van a szíve. Azonban határozott, nyugodt anyukára van szüksége a családomnak, így megígértem magamnak, hogy megszabadulok a folytonos stressztől, és lecserélem egészséges aggodalomra – mondja Hajdu Viktorné.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!