Ugrás a tartalomra

Sikerekben gazdag, boldog újévet, Miskolc!

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. január 24. kedd 19:31
Sikerekben és egészségben gazdag újévet kíván a minap.hu szerkesztősége minden kedves olvasójának!

Központi szilveszteri buli az energiaválság miatt ugyan idén sem volt (az elmúlt két évben ugye a járvány miatt maradt el), de ezt leszámítva most már teljesen a megszokott módon tudtak ünnepelni a miskolciak, sok vendéglátóhely volt nyitva, melyekben sokan buliztak és sok-sok házibuli volt városszerte (sőt, ezek cikkünk megjelenésekor még bőven zajlanak). 

Idén a Centrum mögött kínálták az árusok a sípoló, világító, színes portékájukat, és míg a legkisebbek vígan fújták a szilveszteri trombitájukat, este hat után az első tűzijátékok is feltűntek az égen. Az utcák pedig megteltek, egyrészt azokkal, akik különböző bulikba indultak, másrészt azokkal, akik az esti óévbúcsúztató előtt még sétáltak egyet a belvárosban.

Rolandot (kérte csak a keresztnevét írjuk) például a villanyrendőrnél kaptuk el, ő a Búza térre sietett, ahonnan Volánbusszal indult tovább vidékre, bulizni. „A haverjaim már tegnap elkezdték a szilveszterezést, félek is mi vár rám ma – mondta mosolyogva, majd hozzátette: ő is szívesebben lenne ott egy napja, de dolgozott 30-án, és még 31-én is, bár ma már csak délig, ezt követően tudott bevásárolni az évbúcsúztatóra.

Szabó Imréné Éva még egy utolsó pezsgőért ugrott le az egyik belvárosi éjjel-nappaliba, vele a Bartók Béla téren találkoztunk. Mint mondta, ők vendégeket várnak, végre idén már együtt ünnepel majd az egész baráti társaság. „ Nagy baráti társágunk van, és hosszú évek óta együtt köszöntöttük az újévet. Rosszul érintett az elmúlt két év, mert 2020-ban teljesen elmaradt a buli, 2021-ben pedig csak néhány közeli baráttal mertünk ünnepelni. Szóval ez az év most egy ilyen nagy visszatérés, csak éppen elszoktunk mennyi pezsgő kell, így az utolsót itt veszem meg, az éjjel-nappaliban” – tette hozzá.

Tóthné Éva unokáival tett egy nagy sétát, akik trombitákat, és kürtős kalácsot is kaptak - nyilván, mert jó gyerekek voltak. „Idén először vigyázok rájuk, amíg szüleik a barátaikkal buliznak. Ők is, én is és persze a nagypapa is nagyon várta ezt a napot, és megígértük nekik, hogy ha éjfélig nem is lehetnek ébren, de az esti filmet még megnézhetik velünk, és csak azután van alvás” – mesélte.

Jobbra elől Szunyogh László. Fotók: Mocsári László

Aztán összefutottunk a Széchenyi utca egyik vendéglátóegységében Miskolc főépítészével is.  Szunyogh László a barátaival együtt köszönti az újévet, már évek óta, de – mint mondta – ennek története van, és ezt örömmel osztotta meg velünk. Ez jön most. 
- Fiatalon, félve, hogy valamiből is kimaradok, szilveszter estét-éjszakát mindig valamilyen buliban, házibuliban töltöttem. Aztán, mikor a gyerekek kicsik voltak, többnyire nálunk volt a buli, mikor meg nagyobbak lettek, akkor már nem tudtunk (nem is nagyon akartunk) bulizni; hol a fiamék bulija után rommá zúzott irodámat kellett helyrehoznom, hol hajnalban összeszednem valahol a fiatalokat. Szilveszter délutánján viszont mindig besétáltam a kutyákkal a főutcára, hogy szokják a durrogást. (Aminek egyébként nem sok értelme volt, a kutyák az éjszakát végül mindig bent töltötték a lakásban, de még ott is az ágy alá bújtak.) A sétálóutcán, a Forinton, a vendéglátóhelyeken aztán folyamatosan ismerősökkel találkoztam, előkerültek a laposüvegek, itt egy kis pálesz, ott egy kis Unicum. Ez adta az ötletet, hogy immáron már majd 10 éve, feleségemmel és még 3-4 baráti házaspárral a főutcán töltjük a szilveszter estét. 3-4 helyre beülünk, kávé, pezsgő, feles, aztán éjfélre már hazaérünk, az újévet kettesben köszöntjük. De a délutáni kutyasétáltatás azóta sem marad el  mondta el a város főépítésze, aki hozzátette, szilveszter délelőtt minden évben tartanak egy évzáró „bulifocit” is a haverokkal
 
Az év és a cikk végére pedig két kis apróságot az év végi stábról is elárulok önöknek – Mocsári Laci kollégámmal ugyanis idén már harmadik éve visszük az év utolsó napját. Vittük 2020-ban is, amikor a képgalériánk a járvány előtti, és a kijárási tilalom alatti képeket hasonlította össze, és vittük 2021-ben is, amikor már félig nyitva volt a világ, de korlátozások még voltak

Jöjjön az első: ezen sorok szerzőjének édesanyja Miskolc belvárosában üzemeltet egy kicsike üzletet. Évek óta hagyomány nálunk, hogy miután bekészítettem a délelőtti híreket, kezembe veszek egy üveg pezsgőt, és lemegyek anyához, koccintok vele, és a betérő vendégekkel is (már, aki nem vezet még, és partner ebben). És csak ezt követően főzöm meg a lencsét másnapra, majd kezdem el az esti túrát Mocsival.

A második pedig: munkánkból fakadóan az ügyeletes kollégák általában együtt köszöntik az újévet. Ez volt úgy, hogy bent, a Kis-Hunyad utcai szerkesztőségben történt, a televíziós kollégáinkkal együtt, most azonban úgy hozta a sors, hogy mi, a MiNaposok az édesapámtól kapott pálinkával, és egy száraz Törleyvel a Szinva teraszon koccintottunk. A boldogabb újévre, és természetesen önökre, olvasóinkra. 

Pezsgővel és pálinkával ünnepelt a minap.hu harmadik éve állandó szilveszteri ügyeletes csapata: Mocsári László és Tajthy Ákos


Képgalériánkban (fent, a cikk elején) idén is megmutatjuk milyenek voltak 2022 utolsó órái Miskolc sétálóutcáján és annak környezetében.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!