Ugrás a tartalomra

Bányász koncerttel avatták föl a perecesi vájáriskola megújult épületét

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 01. szombat 11:33
Élettel töltötték meg az egykori Debreczeni Márton Szakképző Iskola auláját, ahol új közösségi tér született.
Osztie Tibor képgalériája

A 113 éves Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar adott koncertet péntek délután a Debreczeni Márton Szakképző Iskola régi épületének aulájában, a közösségi tér ünnepélyes átadásával egybekötve. Vezényelt: Kulcsár József. Konferált Radnai Erika előadóművész, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti főtitkára. Tóth Lőrinc Ágoston, a Lévay József Református Gimnázium 11. c osztályos tanulója Csorba Piroska „Miskolci limerikek” című versét szavalta el. Társastánccal a Ködmön Formációs Táncegyüttes közreműködött. A rendezvényt Madácsi Ágnes kulturális menedzser szervezte.

A bányász kultúra érték

Bazin Levente, a térség önkormányzati képviselője kérte a hallgatóságot, hogy nézzék el neki, amiért nem tartja be köszöntőjében az íratlan szabályokat. Azaz nem a kultúra fontosságáról, vagy a hagyományok ápolásáról, őrzéséről szólt. 

Bazin Levente önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket. Fotók: Osztie Tibor

„Valójában hálával tartozom valamennyiüknek, akik eljöttek! És azoknak is, akik egészségi állapotuk miatt már nem tudtak eljönni, de ápolták, őrizték és továbbadták a hagyományaikat. Magam is ezért vagyok ma itt, hogy a tradíciókat tovább tudjam éltetni. Ez a bányász kultúra az, amit örököltünk apáinktól, nagyapáinktól, dédapáinktól. Ők a bányában megtanulták, hogy mit jelent a bajtársiasság, a szolidaritás és mások segítése. A bányász kultúra az, ami megkülönböztet bennünket bármelyik más városrésztől, vagy várostól az országban. Éppen ezért ez Pereces különleges és sokat ad Miskolc számára” – mondta a képviselő. 

Teljesen megújult

Ezt követően elárulta, hogy azért nem vágnak szalagot az átadáson, mert az iskola épületének felújítását a továbbiakban még folytatni szeretnék a tornateremmel, amit szintén közösségi térnek szánnak. 

Az épület hűen őrzi a bányász múlt emlékét

„Tíz évvel ezelőtt, miután bezárt ez az intézmény, mindent elvittek belőle, ami mozdítható volt és innen jutottunk el ide. Új elektromos hálózatot, szennyvízrendszert, vízvezeték-hálózatot és tetőrészeket kapott az iskola, valamint eltakarítottuk a gazos részt körülötte. Valóban nagy dolog, hogy ma itt ülhetünk! Külön köszönöm jegyző úrnak, hogy ezt a régi, szép épületet meg tudtuk menteni és az aulája közösségi tér és rendezvények helyszíne lehet” – osztotta meg. 

Irattár és rendezvényhelyszín

„Az elmúlt évben a miskolci polgármesteri hivatal vette birtokba ezt az épületet. Több mint hetven éve még síneket kellett építeni ahhoz, hogy ide, a dombtetőre fel tudják vontatni az építőanyagot ehhez az épülethez. A vizet pedig külön medencében tárolták. Aztán 1954-ben nyitották meg az iskolát” – foglalta össze beszédében Ignácz Dávid házigazda, Miskolc jegyzője. 

Ignácz Dávid jegyző házigazdaként szólt a hallgatósághoz

„1965-től a vájár képzés mellett más képzések is elindultak, és 1971-ben már hölgy tanulók is jelentkezhettek ide. 1991-től vette föl a Debreczeni Márton nevet az iskola. 2000-től pedig már mezőgazdasági képzések is folytak. 2014-ben pedig bezárták az iskolát. Aztán 2023-ban az addig bérelt helyszínen működő polgármesteri hivatal irattára költözött ide, mint saját ingatlanába, Bazin Levente képviselő ötletére. Most 6-7 kilométernyi papír van az első emeleten. Az épületszárnyak jelenleg raktárként funkcionálnak. Kulturális intézményeknek, óvodáknak és konyháknak az eszközeit tartjuk ott” – sorolta. 

A Ködmön Formációs Táncegyüttes produkciója

Programok

Jelenleg nincsenek programok!