Ugrás a tartalomra

Lírától a hard rockig utazó mérnökök nyerték a Helyfoglalót Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. július 01. hétfő 13:13
A Gedeon Reflects nem először állt a Helynekem színpadán, a korábbi évek tapasztalataira építve tudták megnyerni a Helyfoglaló országos tehetségkutató verseny idei miskolci fordulóját szombaton.
Fotók: Osztie Tibor

Újra amatőr zenekaroknak adott otthont a kedvelt belvárosi szórakozóhely színpada. A közönség zöme ezúttal a fellépők barátaiból, családtagjaiból állt, de így is kellemes hangulat és jókedv töltötte meg a táncteret arra a pár órára, amíg a zenekarok előadták produkcióikat.

Minden banda három-három saját dalt mutatott be az Öröm a zene tehetséggondozó program miskolci állomásán. Komoly volt a tét, hiszen a nyertes bekerül az országos döntőbe, ahol a fődíj egy 1 millió forint értékű hangszer-, illetve hangtechnikai eszközbeszerzés.

A zsűritagok – Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) főtitkára, gitártanár, Károly Tamás producer, stúdiós szakember, Fekete Szilárd dobművész, a Rotor volt dobosa, Nahaj Péter zenész, a Sky Fanatic énekese, Pap Dávid 'Page, az Antares dobosa, valamint Dér Dávid, szintén az Antaresből – értékelte a produkciókat, és igyekeztek jótanácsokkal is ellátni a fellépőket. Alapvetően a hangszeres tudást, a szöveget, a mondanivalót, az egyediséget és a színpadi összképet nézték.

Mindezek alapján pozitív az összkép.

– Azt látom az egész országban, hogy egyre tehetségesebbek, ügyesebbek, egyre felkészültebbek a zenekarok, és egyre sokrétűbb zenét játszanak – mondta el érdeklődésünkre Andrásik Remo, aki a számára legnagyobb örömnek azt nevezte, hogy egyre több egyedi zenekart talál, aki nem akar olyan lenni, mint más, hanem van egyedi elképzelésük, hangzásuk, akiknek „a saját létezésük egy különleges dolog”.

– Ez a legnagyobb dolog, ami egy tehetségkutatón történhet. És igen, ezt nagyon is megtaláltam a mostani nyertesben, a Gedeon Reflectsben – emelte ki.

Mint mondta, az idei volt a 16. tehetségkutató és -gondozó sorozat, ami mára a Kárpát-medence legnagyobb ilyen jellegű programjává nőtte ki magát a maga 25 állomásával (ebből 20 határon belüli, 5 határon kívüli helyszín). Körülbelül 1000-1500 zenekart hallgatnak meg évente.

A huszonötös döntőt szeptember utolsó hetében, Gyálon rendezik meg. Itt nem csak győztest hirdetnek, de tíz zenekart a Hangfoglalóra is továbbküldenek.

A Gedeon Reflects frontembere, énekese, Gedeon András az eredményhirdetést követően nyilatkozott a Miskolc Televízió Basszuskulcs című zenei magazinműsorának (a Helyfoglalóról készült teljes riportot egy hét múlva, július 8-án, hétfőn láthatják a híradó után, 18:25-től – a szerző). Elmondta, örömteli a győzelem, meglepte, hiszen többször voltak már itt, de jó látni, hogy a zsűri méltónak látta őket a győzelemre.

– A dalválasztáson sokat gondolkodtunk, hiszen széles a zenei palettánk. Igyekeztünk az erényeinkre építeni. Nagyjából 2 éve játszunk ebben a felállásban és ezzel a hangszereléssel. Valaki szerint alter zenekar vagyunk, én inkább azt mondom, hogy két szélsőség között mozgunk: az akusztikus, melodikusabb vonaltól a hard rockig nagyon sok minden bennünk van. Talán pop-rock-alter rock, ha nagyon le kellene szűkíteni – fejtegette a miskolci születésű András, akitől azt is megtudtuk, hogy Budapesten, az egyetemen találkoztak a zenekar tagjai, akik mindannyian mérnökök.

A díjazott zenekarok:

1. Gedeon Reflects
2. Moments Before Disaster
3. Pub Vatis

HangArt Recording Studio 10 óra stúdióidőt nyert a Random Characters zenekar
a Miskolci Kulturális Központ az első 3 helyezett zenekarnak felajánlott egy-egy fellépési lehetőséget valamelyik városi rendezvényen
bemutatkozási lehetőséget kap a Music Média magazinban a Gedeon Reflects
bemutatkozási lehetőséget nyert a Rádió M-ben a Z-Generation
bemutatkozási lehetőséget kap a Rockinform.hu oldalon a Pub Vatis
bemutatkozási lehetőséget kap az Európa Rádióban a Gedeon Reflects
10 fős video disco belépőjegy a Helynekembe: Z-Generation
Helynekem koncertbelépő: Pub Vatis
Sky Fanatic ajándékcsomag, illetve előzenekari fellépési lehetőség: Mood Garden.
az Ujfalusi Gábor-díjat Czuczor Andor Vázsoly énekes/hegedűs nyerte a Pub Vatisból.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!