Ugrás a tartalomra

Gólyafészek-felmérésben vehetnek részt a madárbarátok

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 01. hétfő 15:06
Az MME kifejezetten kéri is az embereket, hogy aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek a fészeklakók legfontosabb jellemzőit.
A fehér gólyák odaadó szülők / Fotó: MME

A nyolcadik nemzetközi és egyben tizenötödik országos fehérgólya-felmérést végzi a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amelyben bárki részt vehet. Sőt az MME kifejezetten kéri is a lakosságot, hogy aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek az adatokat! A következő két hét, tehát július első fele a legfontosabb időszak, hiszen a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben állnak, így könnyű a számlálás - tájékoztatta szerkesztőségünket közleményben Orbán Zoltán, az MME szóvivője. 

A felmérés során a következő dolgokat kell megfigyelni: hol van lakott vagy lakatlan gólyafészek, de akár üres fészektartó; volt-e költés idén; ha igen, hány fióka repült ki; volt-e köztük gyűrűs gólya - sorolták. 

Az adatbeküldést legegyszerűbben az MME által fejlesztett, ingyenes Turdus okostelefonos alkalmazáson keresztül lehet megtenni, amely Android és iOS rendszeren is elérhető. Az app TermészetLesen ikonján belül található a Gólyales adatrögzítő felület, amelyben térkép nézetben is kereshetők a fészkek és fotókat is lehet feltölteni, de az adatok beküldésére az adatbázis számtógépen használható felülete is használható - írták. 

A gólyafiókák mostanra már nagyobbacskák / Fotó: Lovász Péter, MME

A fehérgólya-felmérések hazai története
Magyarországon 1941-ben volt az első országos fehérgólya-felmérés, amit 1958 óta ötévente megismételnek. Mivel 1973 helyett, a nemzetközi felméréshez igazodva - és éppen az MME megalakulásának évében. 1974-ben volt a soron következő cenzus, az aktuális fészekszámlálásra idén valósul meg. A felmérések során mindig sok adatok küldtek azok, akik nem szakemberek, de szeretik a madarakat. A Madártani Intézet 1941-ben például a tanítókat vonta be az adatgyűjtésbe, 1958-tól pedig a postásokat. Az idén  50 éves MME 1974-es megalakulásakor önkéntesek és a nemzetipark-igazgatóságok bevonásával vette át a számlálások szervezését. Az adatokra azért van szükség, hogy nyomon követhessük az állomány változását, a veszélyeztető tényezőket és ezek alapján megtervezhessék a gólyák védelmét a szakemberek. A nyolc évtizede még 16 ezer páros állomány ugyanis alig negyedére csökkent 2019-re, a legutóbbi országos fészekszámlálás idejére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!