Ugrás a tartalomra

Akkor és most…: A Miskolci Egyetem főépülete

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. június 30. vasárnap 19:32
Heti képpárunk a Miskolci Egyetem főépületét, vagy a miskolci egyetemisták körében inkább csak A/4-nek nevezett épületet mutatja be a megépítése utáni és néhány nappal ezelőtti állapotokban.
 dr. Sáfrány Gy. József képeslapja

A kampusz területét 1949-ben jelölték ki, az első terveket a fővárosi MATI készítette, Janáky István tervei alapján. Az egyetem korábbi hallgatói lapjának, a MERt-nek a 2008-as cikke szerint a kollégiumok, valamint az A/1, A/2, A/3 és az A/5 épületek még ezen koncepció szerint épültek fel.

Kisebb szünet után a hatvanas években folytatódott az akkor még Nehézipari Műszaki Egyetem névre hallgató intézmény fejlesztése, 1964/65-ben adták át a képünkön is látható főépületet a Műhelycsarnokkal, a C/2-vel, vagy az E/7-es kollégiummal (ma irodaház) együtt, de ekkoriban, 1969-ben adták át a nemrégiben újjászületett és kibővült egyetemi könyvtárat is.

Fotó: Mocsári László

A felsőoktatási intézmény teljes rekonstrukciója a kétezres években kezdődött meg és a mai napig is tart, az A/4-es épületet a 2010-es években újult meg, ebben található többek között a rektori hivatal és az egyetem tanácsterme is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!