Ugrás a tartalomra

Miskolc megoldotta a vérszállítás problémáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 28. péntek 13:21
Az önkormányzat hathatós segítségével több évtizede fennálló problémát sikerült megoldania Miskolcnak. Eddig a háziorvosi rendelőkben a vérvétel és a vérszállítás csak eseti módon történt, most – polgármesteri kezdeményezésre – megszervezték a heti egyszeri lakossági vérvételt és vérszállítást a háziorvosi rendelőkből.
Fotó: Végh Csaba

Miskolcon 89 felnőtt háziorvosi körzet működik 33 telephelyen, ezekből 29 igényelte a vérszállítást (a fennmaradó 4 telephely a központi labor közelsége miatt mondtak le a szolgáltatásról). A körzethez tartozó lakosoktól a vérvételt a háziorvosi rendelőben végzik. Július 1-jétől, önkormányzati finanszírozásból, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet biztosítja a vérszállítást háziorvosi körzetenként heti egy alkalommal a központi laboratóriumba.

Ezzel Miskolcon – országosan egyedülállóan – a háziorvosi rendelőkből egységesen és szervezetten szállítják el a páciensektől levett vért a megyei kórház központi laboratóriumába – szoros és példamutató tehát az együttműködés.

– Elsősorban a gyógyító-megelőző orvosi munka támogatásáról szól ez a kezdeményezés, ami a praxisoknak nem jár költséggel – tudatta az egyik háziorvosi körzetben megtartott pénteki sajtótájékoztatóján Kriza Ákos polgármester. – A lakosság a lakóhelyéhez közel éri el a szolgáltatást, mondhatni megszokott környezetben, és nem jár újabb helyen sorban állással, várakozással. Ez a lakosságbarát szolgáltatás méltó a város Smart törekvéseihez is, hiszen a háziorvosok a vizsgálati leleteket online, a rendelőjükben nézhetik és beszélhetik meg a pácienssel az eredményt, illetve a további kezeléseket.

A vérvételt a háziorvosi praxisok végzik, a szállítást az önkormányzat, a reagenseket és a laboratóriumi hátteret, ezzel együtt pedig az orvosok számára az eredményeket a megyei központi kórház biztosítja. – Ezzel csökken az intézményi leterheltség, az eredményekhez pedig online rendszeren keresztül biztosítjuk a hozzáférést a háziorvosoknak – mondta Révész János, a kórház főigazgatója.

Fotó: Mocsári László

Poncsák Csaba háziorvos szerint örülnek a betegek a kényelmesebb ellátásnak. Tizennégy éve háziorvos, lapunk érdeklődésére azt mondta, amikor idekerült, bevett szokás volt, hogy jött egy autó a hét egyik napján, és elszállította a levett vért a laborba. – Ez annak idején egy csütörtöki nap volt, az eredményeket pedig másnap kaptuk meg. Aztán úgy alakult, hogy kb. hét évvel ezelőtt erre már nem volt lehetősége a betegeinknek, ezért mindenkinek be kellett mennie a kórházba a vérvételre. Ekkor fizetős szolgálatok jöttek létre – emlékezett vissza az orvos.

– A körjáratra igény van azóta is, mert sokkal kényelmesebb a háziorvos rendelőjébe járnia például egy olyan betegnek, aki vérhígítót szed, minthogy elmenjen a lakóhelyétől távol eső kórházba – magyarázta Poncsák Csaba, aki elárulta, a vérvételt annak idején húsz-harminc ember is igénybe vette.

Június 20-án keltezték azt a levelet, ami Kriza Ákostól érkezett minden háziorvosnak. Ebben az orvos-polgármester megköszöni az orvosoknak „a miskolci betegek ellátásában végzett folyamatos, áldozatos gyógyító munkát”. Majd tájékoztatja őket az általa kezdeményezett változtatásokról. – Bízom benne, hogy jelen kezdeményezésemmel segíteni tudom gyógyító-megelőző munkáját – zárul a polgármesteri levél.

A betegek háziorvosuknál érdeklődhetnek, hogy náluk hogyan alakul a vérvétel lehetősége; melyik napon lesz, illetve megfelelnek-e a feltételeknek.

További hírek

Olvasnivaló