Ugrás a tartalomra

A miskolci óvodák egységes rendszere jobbá tette a gépezetet

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 07. csütörtök 13:21
Lassan óvodás korba lép a MIÓVI, hiszen ebben az évben betölti a három évet. Az integráció beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Fotó: Osztie Tibor

A Miskolci Integrált Óvodai Intézmény 2021. augusztus elsején jött létre. A Miskolci Batsányi János Óvodába költözött be, így a székhelyintézmény az lett, emellett harminc tagóvodával működik. Csizmárné Gede Erika Judit az integrált intézmény jelenlegi vezetője már a kezdetektől részt vett az új struktúra kialakításában, általános intézményvezető-helyettesként kezdte meg a munkáját. Az alapokat közösen alkották meg az előző vezetővel, Petránné Képes Gizellával, akinek nyugdíjba vonulása után kapta meg az intézményvezetői kinevezését tavaly szeptemberben. Számára nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen országosan is elismert szakemberrel dolgozhatott együtt és az ő nyomdokain haladhat tovább – emelte ki a MIÓVI vezetője. 

Hazánk több nagyvárosában, hasonló integrációk már jól működtek korábban is. Az volt a cél, hogy mind a fenntartó, mind pedig az óvodák számára egy átlátható és jól átgondolt működés legyen gazdasági és szakmai szempontokat egyaránt figyelembe véve. A korábbi kilenc integrációba átlagosan négy-öt óvoda tartozott egyenként, amelyek különböző területeken más-más szolgáltatási szerződésekkel rendelkeztek. A beolvadást követően egyszerűsödtek a folyamatok azzal, hogy minden szerződésből már csak egyre volt szükség. Ezzel jelentős árengedményeket is elértek, vagyis spóroltak a városnak – hangsúlyozta az intézményvezető. A gazdálkodással összefüggő feladatokat a Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKMK) látja el, így egymást segítve végzik a munkájukat. 

A munkatársak kohéziója 

Az integrációban lévő óvodákban jelenleg 3261 gyermek van. A dolgozók száma óvodapedagógusokkal, pedagógiai asszisztensekkel, dajkákkal, konyhai kisegítőkkel együtt ötszázon felül van. Az eltelt közel három év alatt már jól bejáratott a rendszer, igyekeznek minden igényt kielégítően működni – jegyezte meg Csizmárné Gede Erika Judit. A szülők bizalommal vannak irányukba, a dolgozók pedig tudják, hogy mi a feladatuk, felelősségük az adott munkafolyamatban. A vezető munkáját három szakterületért felelős igazgatóhelyettes segíti. Illetve van két főállásban foglalkoztatott gyógypedagógusuk, három óvodapszichológus és persze mellettük vannak további utazó szakemberek, gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok. A Miskolci Egyetem Gyógypedagógia Karával élő együttműködésük van. Gyakorlati helyként is funkcionálnak intézményeik a kar hallgatói számára, illetve az országban több óvodapedagógus képző egyetemmel együttműködve segítik az óvodapedagógus hallgatók szakmai gyakorlatának teljesítését. 

Lépéseket kellett tenni

A harmincegy óvodából tizenkettő van felújítva Európai Uniós forrásból, ezek közül több intézményben infrastruktúra bővítés is történt. A MIÓVI Szlovák Nemzetiségi Tagóvodája a legkisebb intézménye, amely Bükkszentlászlón található, egy csoporttal, 11 gyermekkel. A legnagyobb a MIÓVI Bársony János Úti Tagóvodája, ahol nyolc csoportban jelenleg 199 gyermekről gondoskodnak. A gazdaságosabb működés érdekében az elmúlt években csoportokat kellett összevonniuk, a tényt a szülők jól fogadták, bár nyilvánvalóan voltak félelmek, de zökkenőmentesen lezajlottak az átalakulások. Egyébként az intézkedést megelőzően szülői fórumokat, egyeztetéseket is tartottak a Városházán. Idén tavasszal újra szeretnének tartani hasonlót az óvodai beiratkozást megelőzően, ahol megismerhetik az érdeklődők a MIÓVI menedzsmentjét is, illetve feltehetik kérdéseiket – fogalmazott a vezető. 

Érzékenyítő foglalkozás a MIÓVI Stadion Sport Tagóvodájában Fotó: Mocsári László

Kiszélesítették a partneri hálózatot

Minden olyan szervezettel jó kapcsolatot ápolnak, amely a szociális és kulturális szférában tevékenykedik. A team munka jó eredményeket tud felmutatni és minden problémára van megoldásuk – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzátette: a kultúra területén is igyekeznek az összefogást erősíteni. A Miskolci Csodamalom Bábszínház társulatával például rendszeresen szakmai tapasztalatokat cserélnek az óvodapedagógusok. Ebben a sorban megemlítette még a középiskolai közösségi szolgálatot is, hiszen arra is van lehetőség a MIÓVI intézményeiben, hogy a középiskolások a nyári életben részt vegyenek. Már többször előfordult, hogy ezek a fiatalok később óvodapedagógus hallgatóként tértek vissza. A MIÓVI vezetősége kiemelt feladatának tekinti a szakma népszerűsítését, és a jövő elhivatott óvodapedagógusainak kinevelését, mind a házon belül a nevelő, oktató munkát közvetlenül segítők (pl. dajka) közül, mind pedig az egyetemi hallgatók közül – tudatta az intézményvezető. 

Az életfogytig tartó tanulás ereje

A dolgozókat szakmai fejlődésükben mentálhigiénés programokkal is támogatják. Továbbképzéseket, konferenciákat szerveznek számukra. A kollégák magasan kvalifikáltak, általában legalább három diplomával rendelkeznek – hangoztatta az intézményvezető. A tagintézmények igazgatói minden esetben szabadon, szakmai elképzeléseik mentén vezetik az óvodájukat. A MIÓVI menedzsmentje azt a szakmai koordinációt biztosítja számukra, amely a jogszabályi működéshez szükséges feltételeket adja. Ez segíti hozzá őket, ahhoz, hogy a technikai háttér adott legyen, így a szakmai munkában ki tudnak teljesedni. 

Csizmárné Gede Erika Judit aktívan keresi azokat a szegmenseket, ahol meg lehet újulni, számos terve van vezetőként. A gyermekek tapasztalatszerzésében, az élménypedagógia lehetőségek tárházának szélesítésében és az innováció területén érzi, hogy van még teendő. Továbbá a dolgozók fejlesztését még professzionálisabba szeretné tenni és a belső tudásmegosztásra hangsúlyt fektetni. Hangsúlyozta azt is, hogy hisz az élethosszig tartó tanulás jellemformáló erejében, így lendülete az új ismeretek szerzésében fékezhetetlen. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!