Ugrás a tartalomra

Nem ehető a halloweentök

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 29. kedd 12:17
A halloweenre szánt dísztökök nem ehetők - figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ugyan október végén egyre népszerűbb ennek a fajtának a faragása, de fogyasztása már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat. Nem szabad összetéveszteni a sütőtökkel, ami viszont finom téli csemege.
Forrás: almanac.com

Lukács Lajosné harminc éve foglalkozik töktermesztéssel és eladással. A kistermelő azt mondta, az egyik legelterjedtebb fajta olyan óriásira is megnő, hogy csak szeletekben lehet eladni. – Mi a hagyományos nagydobrosit termeljük meg az Ibizát, ami hasonlít a bébitökhöz, de édesebb, finomabb. Ezek a tökök különböző nagyságúak, van 15 kilós meg van 5 kilós is közöttük.

A sütőtök vagy más néven télitök a kobakosok családjába tartozik. Íze édes, formája és színe lehet narancssárga és kerek, hosszúkás vagy szögletes, kékes-zöld, szürke, és akár fehér héjú is.

A halloweentökök viszont szinte mindegyike nagy, narancssárga színű, és díszítésre kiválóan alkalmas. A 2-3 kilós fajtáktól a 9-18 kilósakig kaphatóak Magyarországon. 

Vojkó Tiborné kereskedő azonban elmondta, a halloweentök emberi fogyasztásra alkalmatlan. – Iskolák, óvodák viszik, kifaragják. Túl sokat nem adunk el belőle, de azért ennek is van ma már hagyománya.

A kisméretű dísztökök is igen dekoratívak. Sok keserűanyagot tartalmaznak, ízük kellemetlen, és akár mérgező is lehet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy közleményt is kiadott, amelyben mindenkit figyelmeztetnek, hogy a dísztökök nem ehetőek. 

Taskó József a kamara megyei elnöke úgy nyilatkozott, ezt a tököt nem szabad felhasználni táplálkozásra. – A halloweentök sajnos zömében mérgező, erre nagyon vigyázni kell táplálkozásnál. A sütőtök régi magyar étek, de ez későbbi időszakban szokott érni, a fagyok után, mikor a dér megcsípi, akkor ízletes, egészséges táplálék.

Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Mivel a tökfélék családjába csaknem 900 faj tartozik, ezért körültekintően kell választani, ha étkezési célra szánjuk a zöldséget.

További hírek

Olvasnivaló