Ugrás a tartalomra

Tonnaszámra gyűjti be az avart a Városgazda

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. január 30. kedd 08:19
A városban közlekedve több helyen látható, ahogyan a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. emberei gereblyézik össze a jelentős mennyiségben lehullott levelet, hatalmas fehér big-bag zsákokba gyűjtve a parkokban, köztereken lévő lombot, gallyakat és egyéb zöldhulladékot.
Fotó: Mocsári László

Érdeklődésünkre a Városgazdától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vállalat Miskolc közterületein a hosszú, meleg őszi időjárás miatt elhúzódó lombhullás kezdete után, 2023. november 3-án kezdte el a lombgyűjtést, először a leginkább érintett, avagy az első kategóriájú parkfenntartási körzetbe tartozó területeken. Így például a Dísz téren, a Népkertben vagy a Blaha Lujza téren. 
A hosszúra nyúlt lombhullási időszak miatt egyes területeken többször is szükség volt a begyűjtésre, ami némileg a tervezett ütemezést is felborította. 

Megtudtuk, a Városgazda által gondozott teljes terület több mint három millió négyzetméter. A munkafolyamatba bevont létszám napi szinten 6-7 kistraktor, valamint hatvankét parkfenntartásban foglalkoztatott munkavállaló. Ezen felül, amikor szükséges, a köztisztasági részlegnél foglalkoztatott munkaerőből is átirányíthatnak erre a feladatra közel nyolcvan főt, miután elvégezték a saját napi takarítási feladataikat. A munkavégzést az időjárási körülmények - szeles idő, esőzés, havazás következtében vizes lomb, lefagyott zöldhulladék -erőteljesen befolyásolják.

Hogy mekkora ez a feladat, az kiderül abból is, hogy november elejétől eddig 270 tonna lombhulladékot szállítottak be a közterületek mintegy 65-70 százalékáról. Az avarbegyűjtési munkákat a továbbiakban is ütemezetten végzi a Városgazda, az időjárási körülményeket figyelembevéve.

További hírek

Olvasnivaló