Ugrás a tartalomra

A cél az, hogy a lakossági igényekhez jobban alkalmazkodjon a hulladékgazdálkodás

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. június 13. kedd 15:17
Július 1-jétől már a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. irányítja a magyarországi települési hulladék begyűjtését és kezelését. A hulladékudvarok működési rendje is megváltozik. Hogy a lakosságnak ezekből a változásokból milyen előnyei származhatnak, arról a Velünk a Város frakció képviselői keddi sajtótájékoztatójukon számoltak be.
Fotók: Horváth Csongor

A magyar állam tavaly nyáron jelentette be, hogy a Mol nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot, július 1-jét követően tehát - 35 évig - a társaság végezheti a települési szilárdhulladék begyűjtését, és gondoskodhat annak kezeléséről, valamint megvalósíthatja a kapcsolódó beruházásokat. Az eddigi hulladékkezelő cégek a Mol alvállalkozói lettek; Miskolcon ez a Mirehu Nonprofit Kft.

- A cél az, hogy a lakossági igényekhez alkalmazkodjon a szolgáltatás - szögezte le felvezetésében Szarka Dénes.

A Velünk a Város frakcióvezető-helyettese, a Jobbik-Konzervatívok önkormányzati képviselője kiemelte, hogy az átvehető hulladékok köre és a leadható mennyiség bővül, az adminisztrációs terhek viszont csökkennek július 1-jétől. Hozzátette, a szolgáltatási színvonalat növeli, hogy a lakosok az eddig érvényes területi megkötések nélkül, akár egy lakcímkártya felmutatásával is bármelyik hulladékudvart igénybe vehetik az országban. De a szolgáltatók eltekintenek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésének igazolásától is a hulladékudvarokban. És a hosszabb nyitvatartás mellett új hulladékudvarokat tervez nyitni a Mol a következő bő tíz évben.

A Mirehu-nak is az a célja - húzta alá Szarka Dénes -, hogy 2040-re elérhető legyen az Európai Unió által előirányzott terv: a települési hulladék legalább 65, míg a hulladéklerakóba került hulladék maximum 10 százalékát újrahasznosítsák. Ezt egy szemléletformáló kampány segíti majd, aki egyebek mellett kitér a lakótelepi illegális hulladéklerakásra is.

- Nagyon fontos, hogy ezt a tevékenységet városszerte visszaszorítsuk. A rendszer átalakításától azt reméljük, hogy még többen választják majd a hulladékudvarokat - mondta a jobbikos képviselő.

Bartha György (Velünk a Város - MSZP) önkormányzati képviselő szerint július elsejétől egyszerűsödik az adminisztráció a hulladékudvarokban, mert csak hulladéktípusonként, külön mérhető formában lehet leadni a feleslegessé vált holmikat.

Pozitív változásként említette meg, hogy július 1-jétől hetente legalább 48 órát nyitva kell tartaniuk a hulladékudvaroknak, ami "lakosságbarát" döntés véleménye szerint. Sorolta aztán: az építési, bontási hulladék esetében ingyenesen 150 kilogrammot lehet naponta bevinni, egy évben pedig 10 mázsát. De például kiürült festékes dobozokat naponta 10, évente 20 kilogrammot, lomokból pedig 150 kilogrammot naponta, évente 600 kilogrammot.

Fontos, hogy személyautók gumiabroncsából évente 16 darabot lehet bevinni hulladékudvarba.

- Ez örömteli, hiszen így remélhetőleg nem a Szinva-parton, vagy a bokros, erdős részeken végzik a gumik - húzta alá.

A politikus kiemelte: hosszú évek óta küzd a miskolci önkormányzat az illegális hulladéklerakás ellen, nem is eredménytelenül: több esetben sikerült felderíteni ilyen ügyet a kihelyezett térfigyelő kamerák segítségével.

- Továbbra is kérjük a miskolciakat, hogy a lakóhelyükhöz legközelebbi hulladékudvarba vigyék be a hulladékokat. A környezetre mindenkinek vigyáznia kell - hangsúlyozta Bartha György.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!