Ugrás a tartalomra

Ezeken az utakon érdemes fokozottan vigyázni

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 17. vasárnap 11:21
A tavalyi év negyedik negyedévében a közúti közlekedési balesetek száma négy egész öt tized százalékkal növekedett, míg a balesetek során megsérült vagy életüket vesztett személyek száma kettő egész hét tized százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
5 kamion és 37 jármű ütközött össze az M1-es autópályán Herceghalom térségében 2023. március 11-én. / Fotó: police.hu

A pénzcentrum.hu a KSH-adataira is támaszkodva összeállította, hogy a magyarországi közutakon hol és mennyi halálos baleset történt, az okokat is vizsgálták.

Általánosságban véve elmondható, hogy a 2023-as év negyedik negyedévében a közúti közlekedési balesetek száma 4,5 százalékkal növekedett, míg a balesetek során megsérült vagy életüket vesztett személyek száma 2,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban 3749 baleset történt, amelyek során 5003 személy sérült meg, ebből 145 halálos kimenetelű volt.

A balesetek 85 százalékát személyszállító járművel okozták, a többit teherszállító jármű, egyéb jármű, gyalogos, utas vagy állat okozta. A személygépkocsi-vezetők okozták a legtöbb balesetet, amelyek száma 3,4 százalékkal nőtt. A motorkerékpárral okozott balesetek száma 59 százalékkal emelkedett. Az ittasan okozott balesetek száma 13 százalékkal csökkent.

Az év folyamán összesen 14 452 baleset regisztráltak, ami 2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es évben volt, és a balesetek következtében elhunyt vagy megsérült személyek száma is 4,3 százalékkal csökkent.

A negyedévben a balesetek 93 százalékáért a járművezetők voltak felelősek, a leggyakoribb okok a sebesség nem megfelelő alkalmazása (30 százalék), az elsőbbség meg nem adása (29 százalék) és a szabálytalan irányváltás (24 százalék).

Az ezer kilométer közútra jutó személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma vármegyénként, ​​​
2023. IV. negyedév / Fotó: KSH

Az autópályákon 12 százalékkal kevesebb baleset történt, összesen 114, amelyből 6 volt halálos. A száz kilométernél hosszabb autópályákon száz kilométerre átlagosan 10 baleset jutott, A legtöbb baleset az M1-esen, a legkevesebb az M7-esen történt.

Budapesten 755 balesetet regisztráltak, Pest vármegyében a legtöbb (410), míg Nógrád vármegyében a legkevesebb (66). Az ezer kilométerre jutó balesetek száma is a fővárosban volt a legmagasabb (142).

Ezt követi Komárom-Esztergom 24 esettel, majd Győr-Moson-Sopron 21 darabbal. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 11 eset volt. A legkevesebb baleset 1000 kilométeren Somogy vármegyében volt, mindössze 8 darab.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!