Ugrás a tartalomra

Hőség - Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 14. vasárnap 15:28
A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt.

Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztatott: hétfő éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Erre az időszakra további tizenegy - Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém - vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat - írja az MTI.

A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint hétfőn az ország nagyobb részén 27 fok felett, főként az Alföldön a 29 foknál magasabban alakul a 24 órás középhőmérséklet. A légköri feltételek továbbra is a teljes ország területén alkalmasak lehetnek zivatarok kialakulásához - írták.

Vasárnap szórványosan, inkább a Dunától keletre és a déli megyékben valószínűek zivatarok, hétfőn pedig helyenként alakulhat ki zivatar, valamivel nagyobb eséllyel északkeleten és délnyugaton. A zivatarokat viharos széllökések, jégeső, valamint intenzív csapadék, néhol akár felhőszakadás is kísérheti.

Hétfőn nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is - közölte a meteorológiai szolgálat.

Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B értékek területi eloszlása ITT megtekinthető.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!