Ugrás a tartalomra

A nagy melegben viszik a fagyit a miskolciak, mint a cukrot

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 12. péntek 20:26
Amikor a belvárosban felülről a nap, alulról az aszfalt és a beton sugározza a hőt az emberre és közel negyven fokot mutat az a bizonyos higanyszál, nehéz is ellenállni a jeges édességnek.
"Mert nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket" (Bikini Együttes) Fotó: Mocsári László

Mi a közös Nagy Sándorban, Hippokratészben és Marco Poloban? Igen, az, hogy szerették a fagylaltot, amit már az ókorban is ismertek és nagy kedvvel fogyasztottak, feltéve, ha volt a közelben hó és jég. A nem éppen a hideg éghajlatról ismert ókori birodalmakban is megoldották, a magas hegyek havas ormairól szállították eleink a fagyott alapanyagot, hogy az igazán tehetősek hűsíthessék magukat a kánikulában. 
A fagylalt diadalmenete azóta is töretlen. Alapanyagok, ízek, elkészítési technikák változnak, de a jeges édesség élvezete örök. Nincs ez másképp Miskolcon sem, derült ki belvárosi körutunkból, ahol készítőket és fogyasztókat kérdeztünk arról, mennyire népszerű a fagyi ebben a melegben, milyen trendek, ízek hódítanak, kinek, melyik a kedvence. 

Első állomásunk a városház téri Málnás fagyizó volt, ahol kora délután is sorban álltak a felhevült miskolciak a hűsítőért, nekünk is ki kellett várni a sorunkat, hogy kérdezhessünk az eladóktól. Ez végül sikerült, Magyar Eleonóra elmondta, hogy náluk ebben a melegben leginkább a gyümölcsös ízek fogynak a sós karamell és az extra csoki mellett. Plusz, a két újdonságuk a Lime és a Szilvásgombóc, amelyeket jól fogadott a közönség. Hozzátette, a kézműves fagylaltjaikat díjnyertes cukrász készíti. 

Vele is tudtunk beszélni, ő Tóth Tamara, aki beavatott néhány műhelytitokba – a recepteket persze nem osztotta meg -, amelyek szerint náluk főzött fagyik vannak, tejből, tejszínből, vajból és valódi gyümölcsökből. Utóbbiakból legalább egy kilogramm gyümölcsöt dolgoznak bele egy tégely fagyiba. Naponta huszonöt tégely készül náluk. Az igazi titok a szeretet, amellyel készíti a különböző ízeket – tette hozzá mosolyogva. Kérdésünkre megnyugtatott, a tejes fagyi sem veszélyes a kánikulában, mivel a főzéssel lényegében pasztörizálják, aztán folyamatosan hűtik. 

A Desszertem cukrászműhely, amely valódi kis ékszerdobozként bújik meg a színház tőszomszédságában, szintén főzött fagyikat és gyümölcsös sorbetet kínál. Gondolnak a tejérzékenyekre és azokra is, akik cukormentes nyalánkságot keresnek – avatott be Dobó Kornélia
- Próbálunk olyan ízvilágokat alkotni, amelyek nem szokványosak, mint a mákos guba vagy a zöld tea alapú chai füge. Igyekszünk emellett a trendeket követni és figyelemmel lenni a különböző érzékenységekre – árulta el. Náluk népszerű a pisztácia és a sós karamell, gyerekeknél főleg a gyümölcsösek, mint az eper. A fagyi próbája is az evés, mi is kértünk két gombóccal, nálam a mákosguba – mangó sorbet kombó mindent vitt.  

Emira Sulejmani és társa Horvátországból érkezett és az Adria fagyizóban osztották szaporán a hűsítő nyalánkságot. Ki is hangsúlyozták, ez nem albán, hanem horvát fagyizó. Emira elmondta, hogy a gyümölcsfagyik náluk is igazi gyümölcsből készülnek, ők nem főzik, hanem a hagyományos keveréses technikával állítják elő a különböző ízeket. Nagyon megy most a citrom, a Sajttorta, a Maxi King és a joghurtos, de a csoki és a pisztácia is jól fogy.

Az Adria fagyizónál sikerült szóra bírnunk két – mint kiderült – törzsvásárlót is, Vég-Dudás Annát és Balogh Zitát, akik elmondták, ők a frissítő, gyümölcsös ízeket kedvelik legjobban, és a lényeg, hogy kellemesen lehűtsön a fagyi. Anna személyes kedvence a citrom, de nem veti meg a görögdinnyét és az áfonyát sem. Kérdésünkre, hogy a sok belvárosi fagyizóból miért éppen ezt választják rendszeresen, azt válaszolták, azért, mert itt finomak és erőteljesek az ízek és az adaggal is nagyon elégedettek. Itt mindig azt az ízélményt kapják, amire számítanak. 

Kiderült, Miskolcon bőséges a fagylatkínálat, aki le akarja magát hűteni ebben a hőségben, az 500 és 700 forint közötti áron gombóconként megteheti.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!