Ugrás a tartalomra

Korosztályossá válhat az energiaital

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 13. szombat 15:18
Egy rendelettel megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

Az Igazságügyi Minisztérium pénteken közzétett egy rendelettervezetet, amiben pontosan meghatározzák, milyen tartalmú energiaitalokat nem lehetne 18 éven aluliaknak eladni a jövőben – írja a 444.hu.

A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, ha ebben a formában életbe lép, azzal gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

A KDNP régóta szeretné elérni, hogy tiltsák be az energiaitalok árusítását 18 éven aluliaknak, két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István április elején be is nyújtotta az Országgyűlés elé az erről szóló törvényjavaslatot - írja a portál.

Erről egyelőre még nem szavaztott az Országgyűlés, az Igazságügyi Minisztérium viszont időközben előállt a saját rendelettervével, amelyben összegyűjtik azokat az összetevőket, amiknek a meghatározott mértékű jelenléte a legnagyobb kockázatot jelenti a fiatalok egészségének a megőrzése szempontjából.

A rendelet alapján

nem lehetne olyan alkoholmentes italt 18 éven aluliaknak eladni, ami legalább 15 mg/100ml mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó (például a koffein) vegyületet vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét: ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton, taurin.

Energiaitalnak számít az a termék, aminek a koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, illetve valamelyik összetevője tartalmaz ginsenget, L-arginint vagy legalább 10 mg/100 ml mennyiségű taurint vagy ezek kombinációját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!