Ugrás a tartalomra

Ítéletet hozott a bíróság egy ózdi gyalogosgázolás ügyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 22. csütörtök 12:15
Jogerősen befejeződött az Ózdi Járásbíróság előtt az a büntetőeljárás, amely egy 2020 októberében történt gyalogosgázolás ügyében indult.

A megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott személygépkocsijával a megengedett 50 km/h-ás sebességet jelentősen túllépve, 75-80 km/h-val közlekedett Ózdon és azt nem csökkentette a kijelölt gyalogátkelőhely felé közeledve sem, ezért az ott szabálytalanul, ferde irányban, futva áthaladó ittas sértettet fékezés nélkül elütötte. Az I. rendű vádlott ezután megállt és segítségnyújtás céljából odaszaladt a sértetthez, aki azonban az elszenvedett súlyos sérülései miatt a helyszínen életét vesztette.

Az utasként jelen lévő II. rendű vádlott észlelve az ütközést és azt, hogy a sofőr a sértetthez siet, ő maga nem ment oda, nem segített, hanem elfutott a helyszínről.

Az Ózdi Járásbíróság mindkét vádlott bűnösségéről büntetővégzéssel döntött, amely a II. rendű vádlott vonatkozásában jogerőre is emelkedett: vele szemben a bíróság segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt 200 óra közérdekű munka büntetést szabott ki.

Az I. rendű vádlott azonban tárgyalás tartását kérte, a felvett bizonyítási eljárás eredményeként a bíróság ítéletet hozott: őt halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte és végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy az I. rendű vádlott több közlekedési szabályt is megszegett, közlekedési előélete nem volt kifogástalan. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor beismerő, megbánó magatartása és a sértett közrehatása - adta hírül a Miskolci Törvényszék. 

További hírek

Olvasnivaló