Ugrás a tartalomra

Megszabadítják a tapolcai tavat a felesleges iszaptól

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 25. csütörtök 13:39
Az évek során felgyülemlett az iszap a tapolcai tóban, ez pedig kezdi fenyegetni az ottani élővilágot. A környéken folyamatban lévő fejlesztések részeként a kivitelező olyan technológiával csapolja le a felesleges iszapot, amely nem árt a tónak.

Évekkel ezelőtt felmérték a tapolcai tó iszapszintjét. „Körülbelül 2500 m3 iszapot kell eltávolítani ahhoz, hogy a tó élővilága, illetve maga a tó megmaradjon” – összegezte az eredményeket Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője.

Hozzátette, a tó legmélyebb pontja 2 méter, azonban van olyan rész benne, ahol ebből az iszap mértéke már a 80 centimétert is meghaladja – ez pedig folyamatosan nő, ami azt jelenti, hogy cselekvés nélkül szép lassan ellepi a tavat az iszap.

Látványterv. | Fotó: Léptékterv

Jelenleg az ajánlattételi fázisában jár a projekt, azonban Miklós Viktor elmondása szerint nincsen akadálya, hogy szeptember első heteiben megkezdjék a munkát. A 6-9 hétig tartó folyamat során kiszippantják az iszapot, amivel együtt víz is jön ki. „Nekünk az a fontos, hogy az alapvetően alacsony vízállásút tavat ne romboljuk tovább. Ezért a kiszivattyúzott iszapot leszűrik, a vizet pedig majd a vállalkozónak vissza kell vezetnie a tóba” – magyarázta a főosztályvezető.

Mivel egyébként is extrém aszályos időszak van, a vízszint megőrzése roppant fontos tényező a projektben. Miklós Viktor arra is kitért, hogy a munka megkezdése előtt egyeztetnek a MIVÍZ Kft. és a Barlangfürdő szakembereivel – hiszen alapvetően a Hejőből és a Barlangfürdőből érkezik az utánpótlás a csónakázó tóba.

Korábban Veres Pál, Varga László és Miklós Viktor jelentették be az őspark fejlesztését. | Fotó: Juhász Ákos

„A tisztítás folyamata természetes: nem adnak hozzá olyan adalékanyagot, ami veszélyezteti az élővilágot” – tért át a munkafolyamat jellemzésére, majd hozzátette, hogy leginkább paplanokhoz lehet hasonlítani az eszközt, amit használni fog a kivitelező.

„Reményeink szerint ez 50-100 évig megoldást jelent arra, hogy ne keletkezzen újra az iszap” – összegzett Miklós Viktor, illetve megjegyezte: a partfalat is rekonstruálják.

Fotó: Horváth Csongor

Végezetül a tapolcai fejlesztésről adott gyorsjelentést a pályázati főosztály vezetője. Az őspark megújítása jó ütemben halad: megtörténtek a kevésbé látványos előkészületi munkák. Olyanok, mint hogy egyebek mellett a burkolatokat felszedte, a szükséges közműveket felújította vagy kiváltotta a vállalkozó, emellett a kandeláberek üzemeltetéséhez megtörtént az árambővítés, illetve elkészültek a kiállások a tervezett hat pavilonhoz.

A „látványos” rész majd most következik: az utcabútorok kihelyezése vagy a növénytelepítés, legvégül pedig az említett pavilonok kerülnek ki a területre. A befejezés 2023 márciusában várható. „Eddig ütemterv szerint halad a kivitelezés” – zárta Miklós Viktor.

További hírek

Olvasnivaló