Ugrás a tartalomra

Nem várnak tovább: feltárják a DAM potenciálját

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. március 10. csütörtök 17:41
A Diósgyőri Acélművek ipari hasznosítását célozza az a tanulmányterv, amit rövidesen az asztalra tesznek a Miskolci Egyetem szakemberei. Erről számoltak be a projektben résztvevők csütörtök reggel a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központban.
„Minden adott ahhoz, hogy sikertörténetet írjunk.” | Fotók: Horváth Csongor

– Az egykori Lenin Kohászati Művek után visszamaradt terület a rendszerváltáskor egy olyan jogi formába szorult bele a privatizáció során, aminek következtében az osztatlan közös tulajdon gátat szab a fejlődésének – állapította meg Hornyák Loránd, az egyetem Technológia- és Tudástranszfer Igazgatóságának vezetője. Akitől aztán az egyetem és az azt fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány által koordinált tanulmányterv nyomvonalairól és célkitűzéseiről megtudtuk: a felsőoktatási intézmény szakemberei megpróbálják olyan piaci fejlődési lehetőségekhez juttatni a tulajdonosokat, amik a jelenlegi helyzetben számukra nem elérhetők.

Felmérik például, milyen környezeti terheléseknek van kitéve a terület, azonfelül kielemzik annak hasznosíthatóságát. A tanulmánynak mindezek mellett még két fontos csapásiránya lesz: jogi auditot készítenek, melyben több mint százötven tulajdonos vizsgálatát végzik el annak érdekében, hogy a tulajdoni konstrukciót valamiképpen megváltoztassák; de azt is körüljárják, miként tudnák Miskolchoz és a régióhoz ipargazdasági szempontból hozzáilleszteni koncepciójukat. 

Az egyetem a szakembergárdát biztosítja

– A Miskolci Egyetem mindig is azt vallotta, hogy ne csak oktatói intézmény legyen, hanem igazodjon a környezetében felmerülő igényekhez is – szögezte le az intézmény rektora. Horváth Zita szerint komoly esély mutatkozik arra, hogy Északkelet-Magyarország öt éven belül beérje az Észak-Dunántúlt ipari fejlettség szempontjából. Éppen ezért van annak jelentősége – meglátása alapján –, hogy az egyetem meghatározó regionális humánerőforrás-központként olyan kutatásokkal járuljon hozzá az országrész életéhez, amik egyfajta katalizátorként is felfoghatók.

A tárgyalt övezetben jelenleg mintegy hatvanöt cég több mint hatszáz főnek biztosít munkát. A fejleszteni kívánt terület közel százharminc hektáron terül el, s szinte teljes egészében magánkézben van. A város és a Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő ipari területek szabad kapacitása elenyésző – ez is a megnövekedett befektetői keresletet jelzi.

– Az utóbbi években Miskolc és a régió felértékelődött az iparfejlesztésben – állapította meg a polgármester, aki úgy ítéli meg, az érintett cégek a tulajdoni konstrukcióból adódóan, valamint a telekalakítási és szabályozási problémák miatt nehezített pályán kell, hogy működjenek. 

„Nem csupán az ipari területről van szó, hanem a város szerkezetéről is”

– Számtalan előzetes egyeztetés volt már a témában az érintettekkel, cégvezetőkkel – elevenítette fel Veres Pálközelmúltbéli állomásokat, egyúttal felhívta a figyelmet: a fejlesztéshez szükséges energiaellátási és infrastrukturális munkák a városrészre és Miskolc egészére gyakorolt hatásait is mérlegelni kell majd. – A jelenleg is ott lévő cégeken túl kulcsszereplő mindebben a szakmai tudásával koordináló egyetem – fogalmazott a városvezető, aki egyben az egyetemet fenntartó alapítvány kurátoraként is osztotta meg gondolatait.

– Az önkormányzat a legfőbb prioritásai közé emelte, hogy megoldást találjon a terület további hasznosítására. Ennek érdekében készítettünk egy felmérést, amely az épületek állapotát, tulajdonviszonyait és hasznosítási lehetőségeit tárgyalja. Jól látszik, hogy egy nagyon széles összefogással lehet csak előre lépni az ügyben. Nagy öröm számunkra, hogy megjelent a kormányzati szándék is – összegezte a polgármester.

– Ha projektcímet kellene adnom a fejlesztési tervnek, akkor azt mondanám, hogy „A miskolci ipar előmenetele a jövőbe” – kezdte beszédét Kiss János. A miniszterelnöki biztos szerint ahhoz, hogy a magyar gazdaság továbbra is azzal a lendülettel haladjon tovább, amivel jelenleg is tart, minden elrugaszkodási pontot meg kell keresnünk. Hozzátette: mindez alkalmas lehet arra, hogy a jövő iparágai – a jelenleg is meglévő vállalkozások mellett – Miskolcon is megerősödjenek.

A DAM kilátásairól és kiaknázásról volt szó

A sajtótájékoztatón elmondottak mentén még idén el fog készülni a teljes tanulmány. A környezetvédelmi felügyelőséggel, közműszolgáltatókkal, helyi cégekkel, szervezetekkel és egyéb hivatalokkal az illetékesek már felvették a kapcsolatot – az elérhető információkat is összegyűjtötték: számos meglévő tanulmány, fejlesztési terv és térkép áll a brigád rendelkezésére, melyek elemzéséhez már hozzá is láttak. Voltaképp a tervezési feladatok maradtak hátra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!