Ugrás a tartalomra

Vidéken még mindig nem állt helyre teljesen az üzemanyagellátás

atv.hu
Utoljára módosítva
2022. december 12. hétfő 07:48
Míg a fővárosban csillapodott az üzemanyaghiány, a vidéki kis kutak ellátása továbbra sem biztosított. Mivel a holtankoljak.hu szerint ezek a jövő héten sem kapnak a MOL-tól üzemanyagot, így a normális ügymenet egyelőre nem tud náluk beindulni. A fuvarozók által használt kutak is hiánnyal küzdenek, de a helyzetük egyelőre nem kritikus. 

A 95-ös benzin literje 641 forint, a dízelért egy forint híján hétszázat kérnek ennél a budapesti kútnál. Az ársapka eltörlése után a magasabb ár ellenére is sokan tankoltak ennél a fővárosi töltőállomásnál, kihasználva, hogy most már legalább volt mit - derül ki az ATV Híradó riportjából

Fotó: atv.hu

A hétfői bezárás után a kerepesi úton lévő kút is kinyitott. A fővárosban az üzemanyaghelyzet jelentősen javult, csupán egy-két töltőpisztoly volt üzemen kívül. Közben pedig egy interaktív internetes oldal is létrejött, amelyen bárki beküldhet adatot arról, hol nincs üzemanyag illetve, hogy ha van, melyik fajta mennyibe kerül az adott töltőállomáson. A kis kutak ellátása azonban még most sem állt helyre. 

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint három „hete nem kaptak üzemanyagot, hogy a következő héten sem kapnak a MOL-tól üzemanyagot, tehát azt gondolom, hogy a visszarendeződés továbbra sem tud elindulni, hiszen ez a 400 kút főleg vidéken jelentős forgalmat bonyolított.”

A kis kutasok egy része horvát partnerektől importált, most, hogy az ársapka megszűnt, igyekeznek felvenni a kapcsolatot a korábbi beszállítókkal. Tilkovics András, az Androméda Kft. ügyvezetője elmondta, legalább két-három hetet, de akár egy hónapot is igénybe vehet, mire helyreáll a rend. A fuvarozók kútjai is még hiánnyal küzdenek, ám a helyzet nem kritikus.

A DK szerint adócsökkentéssel 500 forint alatt lehetne tartani az üzemanyagárakat. Varjú László ugyanakkor kiemelte: a benzinársapka eltörlése után - a kormány adatai alapján - egy átlagos családnak havi 21 ezer forint plusz kiadást jelent. A párt alelnöke és energiaügyi árnyékminiszter szerint „az alapüzemanyagokon lévő áfát átmenetileg a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig 5 százalékban kellene meghatározni míg a jövedéki adót a benzin esetében 70 forinttal literenként a gázolaj esetében 20 forinttal kellene csökkenteni.”

Hernádi Zsolt a Telexnek pénteken úgy fogalmazott: Hetek kellenek ahhoz, hogy az üzemanyag elérhetősége újra visszaálljon a megszokott szintre. Az ATV Híradó kereste a MOL-t hogy megtudják, hol tart a Dunai Finomító karbantartása? Válaszukban azt írták: a Dunai Finomítóban elhárították a műszaki problémákat, de időre van még szükségük ahhoz, hogy elérjék a teljes gyártási kapacitást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!