Ugrás a tartalomra

Borok az ünnepi asztalra

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 17. kedd 15:11
A karácsony – remélhetőleg mindenhol – az év legmeghittebb, legbékésebb ünnepe. Ünnep, mely méltó borokat kíván. Mit válasszunk? Hogyan válasszunk? Azoknak szeretnénk most elsősorban segíteni, akik szívesen vennének hasznos ötleteket arra vonatkozóan, hogy milyen bort válasszanak az ünnepekre.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk még ajándékok után rohangálni, sorban állni, idegeskedni. De már most érdemes arra gondolni, hogy az ünnepi asztalra kerülő borok ne a rohanásról árulkodjanak. Érdemes már most azon morfondírozni, hogyan vigyünk harmóniát, élményt az ünnepi menübe.

Többen bizonytalanok ilyenkor a borválasztásban. Nekik a legbiztosabb igazodási pont a saját élményük, ízlésük. Ami már bevált, az máskor is beválhat. Érdemes arra is gondolni, hogy az ételekhez illő borok mellett velünk legyenek kedvenc boraink, mert ilyenkor mi mást is ihatnánk, mint a kedvenceket.

A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület idén harmadszor kóstolta meg a borsodi megyeszékhely boros felhozatalát (Miskolci Hunnia Bor Rangolás). A borokat az egyesület vásárolta meg, ezzel is támogatva a borászokat. A borokat vakon kóstolta a szakértő zsűri, és döntötte el, hogy melyik bor érdemes arra, hogy felhívják rá a borkedvelők figyelmét.

A fehérborok között akadt olyan, amely kiváló aperitif lehet a család, vendégek fogadásakor. Ilyen bor például a György Villa 2018-as Zöld Veltelinije. Könnyed, jó ivású, mégis tartamas kezdete lehet egy ünnepi borsornak. Maradva a fehérboroknál, ha töltött káposzta kerül az asztalra, akkor mindenképpen egy teltebb, komplexebb fehérborral tiszteljük meg az ételt és magunkat is. Ez lehet például a Tornai pincészet Top Selection hárslevelűje, mely a Grófi-dűlő ajándéka. A bor telt, gazdag, koncentrált, melynek kerekedő savai szépen rímelnek a töltött káposzta ízgazdagságára.

Mi illik a halászéhez? Sok helyen halászlé is kerül az asztalra. Anélkül, hogy választásra kényszerítenénk bárkit is hogy döntsön a szegedi, a bajai vagy akár a paksi halászlé között, a pirospaprika finom fűszeressége ad egyfajta közös origót a választáshoz. Egy finom kadarka, egy könnyedebb kékfrankos vagy egy bükki zweigelt jó választás lehet. Gere Tamás Pincészete, Villányi kékfrankos 2017. Ez a bor sültek mellé is jó választás lehet. A menü koronaékszere.

S a végére tegyük fel a koronát az ünnepi menüajánlóra. Mi más is lehetne az, mint egy csodálatos desszertbor. Elsősorban egy kiváló aszút javasolnánk, mely valóban méltó az ünnep hangulatához. Természetesen nem nyúlunk mellé, ha egy zamatos édes szamorodni vagy egy remek késői szüretelésű bor mellett döntünk. Amit biztos szívvel és szájjal ajánlani merünk: például a Béres Szőlőbirtok 2016-os Édes szamorodnija. Ez a bor lendületével, elbűvölő aromáival vesz le a lábunkról.

A Miskolci Hunnia Bor Rangolás legjobb bora is egy aszú volt, mégpedig a Royal Tokaji, 2013-as 6 puttonyos aszúja. Maga a csoda, egy fantasztikus aszú Hegyaljáról. Mély és gazdag, kedves és körülölelő, felborítja a tér-idő kontinuumot, s megmutatja az univerzum egyik csodáját. A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület fontos célként jelölte meg azt, hogy támogassa Miskolcot abban, hogy jó és élményt adó borokat ihassanak.

Felhívja a figyelmet arra, hogy jó ár-érték arányban is rengeteg élmény várhat ránk. Másrészt arra, hogy egyre több remek bükki borból lehet választani. A Bor Rangolás borainak összegyűjtése során az is kiderült, hogy bükki bort csak a Borbála Borkereskedésben lehet kapni Miskolcon. Aki kíváncsi a bükki borokra, az a Szövetség a Bükki Borvidékért közösségi oldalán nézhet körül.

További hírek

Olvasnivaló