Ugrás a tartalomra

A diktatúrák áldozatai

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 25. szombat 10:40
Nagy-Korsa Juditnak, a Demokratikus Koalíció megyei képviselőjének gondolatait a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján közleményként kapta meg lapunk, változtatás nélkül közöljük:

Az első Fidesz-kormány még 2000-ben döntött úgy, hogy minden év február 25-én a középfokú oktatási intézményekben tartsanak megemlékezést a kommunista diktatúrák áldozatairól. Az emléknap elnevezése azóta lerövidült meghamisítva ezzel a lényeget. Manapság már csak a „kommunizmus áldozatairól” szólnak a meghívók, így szerepel az emléktáblákon és a sajtóban is.

Valahogy kikopott, elfelejtődött a legfontosabb, a diktatúra kifejezés az elnevezésből. Feltehetően szándékosan.

Ugyanis a kommunizmus alapeszméje szerinti ideális társadalomban minden ember egyenlő jogokkal bír, legyen férfi vagy nő, mindegy, milyen a bőre színe, a nemi identitása, vallása. Nincs kirekesztés és gyűlölködés, testvérei lennénk egymásnak. Abban az elképzelt társadalomban szólás- és sajtószabadság van.

Mindez persze soha nem valósult meg. Az eszme nevében a Szovjetunióban hatalomra tört politikusok kíméletlen diktatúrát építettek ki, mindenki ellenséggé vált, aki másként gondolkodott: börtönbe vetették, megkínozták, gulágra küldték vagy kivégezték őket. Tízmilliókat!

Nem volt ez másként itthon sem, malenkij robotra hurcolták Magyarországról, akiket német származásúnak gondoltak, és találomra rengeteg olyan nőt, férfit, akit csak úgy összefogdostak, hogy elérjék a megadott létszámot. Rákosi idején az „osztályidegen elemeket” tízezer számra deportálták, kitelepítették őket kietlen kényszerlakhelyekre, és dolgoztatták őket napi 12 órát, még a gyerekeket is. Ennek a szörnyű diktatúrának az áldozataira emlékezünk február 25-én.

Aki tájékozott, tudja, hogy rettegett és gyűlölt diktatúrák nyomorítják meg az emberek életét ma is. Ilyen a fehéroroszországi vagy a Putyin vezette orosz rendszer. Azonban egyre többen látják, tudják itthon és a világban azt is, hogy Magyarországon lassan befejeződik az orbáni diktatúra kiépítése, amit sok szakértő politológus, történész fasiszta ideológián alapulónak tart.

Nem lehet véletlen, hogy a diktatúra szó kikopott az eredeti emléknap nevéből...

Az Ukrajna elleni aljas háborút folytató diktátort csak a hozzá hasonlók támogatják, így – szégyenünkre – a békegalamb maskarájába öltözött magyar miniszterelnök.

De eljön a nap, amikor az orbáni diktatúra áldozatairól is számvetés készül. A katasztrofálisan kezelt covid-járvány közel ötvenezer halottja, országunk soha nem látott, 464 ezres népességvesztése, a sok százezer kivándorló, a lepusztított egészségügy miatti emberveszteségek, a lebutított oktatás kárvallottjainak tömege, az Unióban az egyik legszegényebb országgá silányulásunk, a fölmérhetetlen korrupció, az egekbe szökő, Európa-bajnok infláció áldozatai mind-mind lajstromba kerülnek. Nemsokára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!