Ugrás a tartalomra

Egy mozdulat és egy kattanás, ami életet menthet: fokozottan ellenőrzik a biztonsági öveket

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. február 17. péntek 13:03
A hét folyamán a szokottnál is gyakrabban találkozhatunk autónkat igazoltató rendőrrel Miskolc útjain. Az egyenruhások ezúttal a passzív biztonsági eszközöket, azaz a biztonsági övet és a gyereküléseket ellenőrzik kiemelten.
Juhász Ákos tavaly márciusi felvételei

Habár a sofőrök többsége az előírásnak megfelelően használja a biztonsági övet, a tapasztalatok szerint az utasok közül sokan mégse kötik be magukat. A Miskolc Televízió csütörtöki híradójában látható riport szerint a túlnyomó többség fontosnak tarja, hogy bekösse magát, a szülők pedig odafigyelnek a gyerekek biztonságos utaztatására is, így alapvetően mindenki örül az ellenőrzésnek.

A felmérések szerint biztonsági öv nélkül már 30 km/órás ütközési sebességnél is halálos sérülést szenvedhet az autó utasa.

A fokozott közúti ellenőrzés a hét végéig tart. 

A helyi erők naponta csaknem negyven olyan esettel találkoznak, amikor a hátsó ülésen utazók nem használják a biztonsági öveket, holott az számukra is kötelező. A Miskolc Városi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője stábunknak elmondta: amennyiben lehetőség nyílik a puszta figyelmeztetésre, akkor munkatársai igyekszenek csupán azzal élni, azonban a biztonsági eszközök használatának figyelmen kívül hagyása az esetek legtöbbjében nem ilyen, éppen ezért kénytelenek a megfelelő bírságot és a büntetőpontokat kiszabni a vétkesre.

Az öv nemcsak életet, de pénzt is menthet: a biztonsági öv használatának elmulasztása városban tíz-, országúton tizenöt-, autópályán és autóúton pedig húszezer forintos büntetést von maga után.

Molnár Emil kifejtette továbbá: ennek ellenére is akad, aki nem riad vissza attól, hogy szabálytalanságot, netán bűncselekményt kövessen el – sajátján túl ezzel embertársai épségét is veszélyeztetve. Mint arról a szakember beszámolt, kedden éppen a kiemelt közlekedési akció részeként igazoltattak a rendőrök a Hegyalja úton, amikor váratlanul egy autó csapódott a megállított járműbe. Az elkövető olyannyira ittas volt, hogy csak több órás várakozás után tudták kihallgatni a hatóság emberei.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!