Ugrás a tartalomra

Fészket építenek - fiatalok lakáshoz jutását segíti Miskolc

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 18. csütörtök 09:40
Az egekben járó ingatlanárak, a továbbra is magas bérleti díjak mellett manapság nem könnyű egy fiatalnak lakáshoz jutnia - ezen igyekszik segíteni a 35 év alattiak számára kiírt lakáspályázati lehetőség Miskolcon.
Horváth Csongor képgalériája

Ripszki Eszter a napokban vette át annak a Futó utcai, közel 40 négyzetméteres lakásnak a kulcsait, ahol minden bizonnyal a következő éveit tölti majd. A jó állapotban lévő ingatlant maga rendezheti be, a saját képére formálhatja.

- Kisebb berendezési tárgyakat, például lámpákat már vettem, most majd a bútorok következnek. És várom, hogy bekössék a villanytűzhelyemet; amint ez megtörtént, a tervek szerint október környékén már szeretnék ide beköltözni - mondja.

Eszter eddig a szüleivel élt, most kezdi meg a teljesen önálló életet - azt mondja, pontosan tudja, milyen nehéz manapság saját ingatlanhoz jutni.

- Hallottam a miskolci lakáspályázati lehetőségről, gondoltam, belevágok. Van főiskolai végzettségem, állandó munkahelyem, minden bizonnyal ezeknek is köszönhető, hogy már az első pályázatommal nyertem. Ez egy hatalmas előrelépés az életemben, nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam tenni ezt a lépést. Jó állapotban van a lakás, csodás a kilátás, kellemes a környék - már alig várom a pillanatot, amikor ez lesz az otthonom - teszi hozzá.

Kifejezetten a fiatalok számára tavaly év végén nyílt meg a lehetőség lakásra pályázni Miskolcon (Eszter a most májusi pályázatra jelentkezett). A város alpolgármestere sikeresnek ítéli a programot.

- A Nagy-Miskolc programunkban vállaltuk, hogy az önkormányzat - lehetőségeihez mérten - igyekszik támogatni a fiatalokat, többek között azzal is, hogy kedvezményeket biztosít számukra a lakáshoz jutásban - mondta el Szopkó Tibor, aki csütörtökön Szarka Dénes önkormányzati képviselővel meglátogatta Esztert új otthonában.

Szopkó Tibor azt is elmondta, komolyan veszik azon vállalásukat, hogy itthon tartják a fiatalokat, ezért a célért mindent megtesznek a jövőben is.

- Ebben az egyik "eszközünk" az ingatlangazdálkodás, hiszen több mint 4 ezer lakással gazdálkodva tudjuk megvalósítani a programot. És szükség is van rá, hiszen úgy látjuk, egyre fontosabbá válik a lakhatásban nyújtott önkormányzati támogatás. A programot nemcsak tovább kívánjuk vinni, de lehetőség szerint fejleszteni is szeretnénk - mutatott rá az alpolgármester.

Szarka Dénes önkormányzati képviselő, ifjúságpolitikai tanácsnok hozzátette, gondos és felelős gazdálkodást folytatnak az önkormányzati ingatlanoknál is. Kiemelte, a fiatalok számára szóló lakáspályázati program mérföldkő a miskolci ifjúságpolitikában.

- Szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy megalakult a miskolci Ifjúsági Tanács, működik a diákönkormányzat, és van már diákpolgármestere is a városnak. Szeretnénk, hogy a fiatalok érdekei még inkább megjelenjenek a pályázatoknál, ezért kikérjük a véleményüket például a pontrendszer finomhangolásánál is. Vizsgáljuk, hogyan tudnánk még inkább az ő képükre formálni ezt a lakáspályázati formát - tette hozzá Szarka Dénes.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!