Ugrás a tartalomra

Kék Pelikan – közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 17. péntek 11:10
A kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel sokan bejárták a világot a rendszerváltás utáni években, a film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató feldolgozása.
Fotók: Cine-Mis Nonprofit Kft.

Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek. A film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

A CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Uránia Art Mozitermében május 18-án 14:30-tól vetített film után közönségtalálkozó lesz, ahol a nézők találkozhatnak Csáki Lászlóval, a film rendezőjével és Tegyi Kornél szinkronszínésszel.

A Kék Pelikan című magyar animációs dokumentumfilm sztorija szerint, nem sokkal a vasfüggöny leomlása után Magyarország polgárai számára számos új lehetőség nyílik. Már igényelhetők a világútlevelek, megnyíltak a határok, lehetőség van a szabad utazásra. A vonat és busz azonban egyelőre nagyon drága, a lakosok többsége nem engedheti meg magának, így a szabadság sem ér sokat, ha nem lehet élni vele. Ákos, Laci és Petya azonban rövidesen kap egy fülest, hogy van egy srác, aki vonatjegyeket hamisít. Mint kiderül, ez a hamisítvány túl amatőr, nem élnek a lehetőséggel, ugyanakkor elhatározzák, hogy ők ennél sokkal jobbakat készítenek.

További hírek

Olvasnivaló